Back to top

Legalább háromszázalékos nyugdíjemelésre lenne szükség a magas infláció miatt

Publikálva: 2022, február 15 - 17:01
Április 1-jével rendkívüli nyugdíj-valorizációt szorgalmaz a Szlovákiai Nyugdíjas Egységszervezet (JDS), valamennyi nyugdíj megemelését sürgeti legalább 3 százalékkal a magas infláció miatt, amely januárban elérte a 8,5 százalékot. Az árak már hetedik hónapja folyamatosan emelkednek, miközben a nyugdíjakat januárban 1,3 százalékkal valorizálták.
Legalább háromszázalékos nyugdíjemelésre lenne szükség a magas infláció miatt

„A nyugdíjasok fogyasztói kosarában az élelmiszer-vásárlás és a lakhatási költségek teszik ki a kiadások 45 százalékát, és éppen ezek emelkedtek a legnagyobb mértékben az elmúlt hónapban” – jelentette ki Valéria Pokorná, a JDS vezetésének tagja. Ha 2022. április 1-jével nem emeli legalább 3 százalékkal a nyugdíjakat a kormány, akkor „idősek tízezreit löki a szegénység csapdájába”, tette hozzá Pokorná.

A JDS felhívta a figyelmet, hogy Csehország rendkívüli nyugdíj-valorizációt tervez, bár az ottani infláció valamivel alacsonyabb, körülbelül 5 százalékos. Pokorná szerint a cseh nyugdíj-valorizáció követni fogja az infláció mértékét, és 5 százalékos lesz.

A JDS minden pártot meg akar szólítani, hogy támogassa az emelést, Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi minisztert pedig arra kéri, a tárca számítsa ki a valorizáció költségeit, hogy a javaslatról minél hamarabb tárgyalhasson a parlament.

(TASR/felvidek.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies