Jelenlegi hely

Le minden k(l)órral!

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, szeptember 29 - 08:56 | Színes
A Sárkány ellen sárkányfű rovatban volt már szó elég sok alternatív terápiáról. Ezek között volt olyan, mely bizonyos esetekben segíthet (például az akupunktúra hátfájdalom esetén), meg olyan is, ami ugyan nem effektívebb a placebónál, de legalább nem is árt (ezt „tudja” a milliószoros hígítással operáló homeopátia). Most viszont valami olyasmiről lesz szó, ami akár vicces is lehetne, ha nem lenne annyira hátborzongató. Bocsássátok meg nekem, hogy már a legeslegelején lelövöm a poént, de kérlek, ezt ne próbáljátok ki otthon. Se máshol. Úgy egyáltalán.
Le minden k(l)órral!

Már a nevében is benne a csoda

Egy cseh barátnőm hívta fel a figyelmemet erre a viszonylag új keletű sarlatánságra, és látott el szörnyülködnivalóval egy link formájában, ami egy Facebook-csoporthoz vezetett. Tagjai lelkes beszámolókban reklámozták a csodaszert, amely – jó csodaszerhez méltón – csaknem mindent gyógyít az égvilágon, adagolástól (illetve hígítástól) függően. Na jó, nem csigázok tovább senkit. A szer nem más, mint a fehérítő. Közérthetőbben: például a Savo. Igen, a tisztítószer, amit a gyermekeid elől elzárva tartasz, a dobozán meg nagy felkiáltójelek figyelmeztetnek arra, hogy nem kellene túl közeli kapcsolatba kerülnöd vele.

Na jó, az igazsághoz hozzátartozik, hogy azért ennél sokkal jobb a marketingje ennek az egyébként MMS név alatt futó terméknek. MMS, azaz Master Mineral Solution (Mesteri ásványi oldat), vagy Miracle Mineral Solution (Csodás ásványi oldat), ahogy tetszik.

Forgalmazói természetesen tagadják, hogy termékük azonos lenne a fehérítővel, ami csak annyiban igaz, hogy két külön összetevő formájában árusítják, melyek önmagukban tényleg nem azok. Ezek a nátrium-klorit, illetve az „aktiváló” citromsav, melyek azonban összekeverve klór-dioxiddá alakulnak, amely már valóban fertőtlenítőszerek hatóanyaga.

Vízben, esetleg gyümölcslében oldva ajánlják a folyadékot meginni, különböző ártalmak esetén más-más adagolásban.

Csak egy kis kémia

A klór, mint elem gáznemű, és erősen mérgező. Azonban nem mindegyik vegyülete veszélyes, elég csak a konyhasóra, azaz nátrium-kloridra gondolni, amit az emberiség nem vet meg. Ugye, még a népmesében is azt mondja a legkisebb királylány az apjának, hogy úgy szereti, mint a sót. Jóllehet, apuci ezen akkor felkapja a vizet, de aztán később átértékeli az álláspontját.

A klórt már több, mint kétszáz éve használják folteltávolításra, és nagyjából ugyanennyi ideje jöttek rá, hogy fertőtlenítésre is tökéletes, kórházakban, orvosi eszközöknél használták fel. Egy másik vegyületét, a nátrium-hipokloridot oldatban használják sebfertőtlenítésre is (de kizárólag helyileg, semmiképp nem elkortyolgatva).

A szóban forgó klór-dioxiddal, mely amúgy a Savo nevű tisztítószernek is a fő hatóanyaga, az iparban faforgácsot fehérítenek, illetve ivóvizet fertőtlenítenek. Gondolhatnánk, hogyha ivóvizet tisztítanak vele, akkor okés is a fogyasztása, ám az ördög a részletekben lakozik, jobban mondva ezen esetben a dózisokban.

Ugyanis, ahogy Veronika Rjašková írja a Lovci šarlatánov c. könyv vonatkozó fejezetében, míg  az ivóvízben megengedett maximális koncentrációja 0,2 mg literenként, az MMS használati útmutatója 24 mg/litert ír elő, naponta akár többször is fogyasztva…

Mondjuk ki: ez rossz ötlet!

Minden gyógyszer, akár alternatívként van címkézve, akár nem, csak akkor ér valamit, ha szedésével kevesebb a kár, mint a haszon. Meglehetősen finoman fogalmazok, ha azt mondom, az MMS-el nem ez a helyzet. Szedésének durva következményei lehetnek.

Sipos Janka cikkének folytatása a KlikkOut weboldalán itt olvasható el.
 

Címkék: KLIKKout