Back to top

Lángra gyúlt a hit gyertyája

Publikálva: 2022, november 27 - 20:00
Két évnyi kényszerű bezártság után újra a nagyközönség jelenlétében gyúlt fel a várakozás időszakának első gyertyája városunk adventi koszorúján.
Lángra gyúlt a hit gyertyája

A Barátság téri ovisok karácsonyfájának feldíszítése után Bíró Éva köszöntötte a megjelenteket, köztük Karaffa Attila alpolgármestert, Gútay László városi képviselőt, valamint a történelmi egyházak vezetőit.

Az év legszebb és legbensőségesebb ünnepe előtt, a várakozás időszakát éljük - elkezdődött az advent. Négy héten keresztül gyúl majd fel Dunaszerdahely város adventi koszorúján egy-egy gyertya, hogy emlékeztessen minket arra, egyre közelebb érve a karácsonyhoz csendesedjünk le, forduljunk szeretteink felé.

Ezt az időszakot a város óvodái és iskolái is emlékezetesebbé szeretnék tenni, ezért mindegyik gyertyagyújtás előtt oktatási intézményeink neveltjei, diákjai műsorát nézhetik meg az érdeklődők - mondta el Bíró Éva.

A Barátság téri óvoda, a Jilemnický utcai Alapiskola és a Vámbéry Ármin Alapiskola kedves műsorai után Gútay László, városi képviselő, a városi képviselő-testület Oktatási és kulturális bizottságának elnöke mondta el ünnepi gondolatait. Emlékeztetett arra, hogy két év nehéz időszak, óvintézkedések után lehetünk ma újra közösen az adventi koszorúnál.

„Az elmúlt években sok minden megváltozott, és leginkább az értékekhez való hozzáállásunk változott. Előtérbe kerültek az igazi értékek, azok, amelyeket nem lehet megvenni, vagy díszes papírokba csomagolni“ – emelte ki.

„Sokszor halljuk azt, hogy az adventi időszak az elcsendesedés, a várakozás ideje. Mégis, ha körülnézünk a világban, leginkább a rohanás, a fogyasztás, a birtoklás határozza meg az év utolsó szakaszát. Az ilyen alkalmak, mint a mai gyertyagyújtás ezzel szemben nyugalmat, csendességet árasztanak...

Mielőtt az első gyertya fényét lángra lobbantanánk, én azt kívánom mindannyiunknak, hogy legyünk türelmesek, figyeljünk és vigyázzunk egymásra, hogy nyugalomban és szeretetben hangolódhassunk a legszentebb és legszebb ünnepünkre“ – zárta szavait Gútay László.

A köszöntő szavak után, az advent kezdetén, ahogy a korábbi években is, a történelmi egyházak képviselői: Görözdi Zsolt református lelkész, Jozef Horňák evangélikus lelkész, valamint Bozay Krisztián katolikus esperes áldották meg a koszorút, majd Gútay László gyújtotta meg a város koszorúján az első adventi gyertyát.

Az ünnepi időszak első vasárnapján Nagy Viktória kedveskedett szép, örök karácsonyi dalokkal a jelenlévőknek.

Az ünnepélyes gyertyagyújtáson készült további felvételeinket megtekinthetik képgalériánkban.

Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies