Jelenlegi hely

Lakossági fórumot tartottak kutyaügyben

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, július 6 - 07:22 | Hírek
Kutyaélet Dunaszerdahelyen jelszóval lakossági fórumot tartottak a járási székhelyen. A szervezők többek között kutyásokat és nem kutyásokat, panelházban és családi házban lakókat, városi képviselőket és városházi alkalmazottakat vártak az összejövetelre. Egyszóval mindenkit, hogy beszélgessenek a négylábú kedvencek tartásának, sétáltatásának előírt és sokszor be nem tartott szabályairól - számolt be a ma7.sk.
Lakossági fórumot tartottak kutyaügyben

A július 4-én megtartott fórumon kevesen vettek részt, annak ellenére, hogy a téma sokakat érint és nem újkeletű. Korábban ugyanis többször egymásnak feszültek már az ebtartással és sétáltatással kapcsolatos pro és kontra vélemények.  A városi hivatal adatai szerint Dunaszerdahelyen 2017-ben 1695 kutyát tartottak nyilván, ebből 799 eb panellakásban él. A hivatal pénzügyi és vagyonnyilvántartási főosztálya több mint 15 ezer euró ebadót rótt ki, az adónem megfizetési aránya 95 százalékos volt a tavalyi évben.  Kevés a kutyafuttató és a kutyaürülékre szolgáló kuka "Tisztességesen fizetjük az adót, ezért cserébe mi, kutyatulajdonosok szolgáltatást várunk" – mondta Mészáros Andrea, az összejövetel szervezője. Elmondta azt is, felmérést végzett arról, mennyi kutyaürülék elhelyezésére szolgáló kuka van a városban. "A MAX bevásárlóközpont mögötti parkban egy, a vasútállomás melletti parkban szintén egy kuka van kihelyezve, miközben a belvárosban a sétálóutcán és a kultúrház előtti parkban összesen öt.

Ennek a logikáját nem értjük. Hiányoljuk továbbá a kutyafuttatókat, ezért újak kijelölését kérjük, valamint a meglévők bekerítését" – tette hozzá a kutyatulajdonos. Kihangsúlyozta, Pozsony Récse városrészében azok a kutyatulajdonosok, akik időben befizetik az ebadót, kutyapiszokzacskót kapnak cserébe. Azt ugyan elismerte, hogy az emberek jelentős része nem volt hajlandó bemenni a hivatalba a zacskót átvenni. Azt is hozzátette, Dunaszerdahelyen is problémát okoz az, hogy sokan nem szedik fel a kutyaürüléket.  A városi hivatal nyitott az új és a gyakorlatban kivitelezhető ötletekre A városi hivatal képviseletében Hervay György, a műszaki és beruházási főosztály vezetője vett részt a fórumon, aki elmondta, hogy az önkormányzatnak nem közömbös a téma. Minden kivitelezhető ötletre nyitottak. Ilyennek nevezte a récsei példát is.

Dunaszerdahelyen ugyanis a korábbi gyakorlat az volt, hogy közterületre helyeztek ki kutyapiszokzacskót, viszont a zacskókat néhány óra múlva illetéktelenek eltüntették. A hivatal hiába pótolta azokat többször is. Az osztályvezető hangsúlyozta, Dunaszerdahely 2011-től elsők között biztosította a kutyatulajdonosoknak az ingyenes csipezést. Ennek az a lényege, hogy a kóbor kutyákat mihamarabb vissza lehet szolgáltatni a tulajdonosnak, vagy kutyatámadás esetében azonosítani lehet a gazdit. "A kutyák fele azonban annak ellenére, hogy a szolgáltatás ingyenes, nincs becsipezve. Tavaly a 30 befogott kutyából csupán háromban volt csip. A parlament szeptember 1-től ismét kötelezővé teszi a csipezést, aki elmulasztja 33 eurós bírságot kaphat” – mutatott rá a főosztályvezető. Hervay György a hiányzó kutyafuttatókra reagálva elmondta, az összes kijelölt helyet a lakóbizalmikkal egyeztetve választották ki.

"Ez egyáltalán nem volt könnyű, mert a kutyatulajdonosok kértek egy helyszínt, a közelben lakó nem kutyatulajdonosok viszont tiltakoztak. Nehéz volt konszenzust találni. A kutyaürülékre szolgáló kukák számát pedig hajlandóak vagyunk növelni, várjuk azokat a helyszíneket, ahol most hiányolják a lakosok. A kutyaürüléket viszont a kommunális hulladékra kijelölt kukákba is be lehet dobni, mert nem minősül veszélyes hulladéknak" – tájékoztatta az összejövetel résztvevőit. Hervay szavait a jelen lévő Sebök Pál városi képviselő is megerősítette, mondván, hogy sokszor a kutyatulajdonosok és a nem kutyatartók nehezen találják meg a közös hangot. "A párbeszédet folytatni kell, és azért kell dolgozni, hogy tiszta lelkiismerettel el tudjunk számolni a lakosoknak, mit tettünk értük" – mondta a képviselő.  A kutyatulajdonosoknak jogai és kötelességei is vannak

A fórumon résztvevő Csicsay Csaba városi rendőr a lakosokat a kutyabefogás szabályairól tájékoztatta. "Sokszor betelefonálnak hozzánk, hogy vonuljunk ki, és fogjuk be a kóbor kutyát. A törvény azonban ezt nem teszi lehetővé. Számunkra az az előírás, hogy biztosítsuk a helyszínt, a kutyát csak az állatvédő szervezet munkatársai foghatják be. Számtalanszor olyan dolgot várnak tőlünk a lakók, amit nekünk a törvény nem engedélyez" – számolt be a városi rendőr. Szeptember 1-től a kóbor kutyák elhelyezésével kapcsolatban is szigorúbb szabályozás fog életbe lépni, erre az önkormányzat már megkezdte a felkészülést. Azt is elmondta, Dunaszerdahelyen a városi rendőrök rendszeresen ellenőrzik a kutyatartókat, a leggyakrabban előforduló hiányosság a kutyacsip és a közterületen való pórázhasználat hiánya. Gondot okoz az is, hogy az emberek például vadászkutyát tartanak a panellakásban, miközben ezek napi mozgásigénye 20 kilométer.

Forrás: ma7.sk