Back to top

A lakosság több mint felének máris jelentősen romlott az életszínvonala

Publikálva: 2022, augusztus 2 - 10:02
A lakosság 67%-át rendkívül komolyan érintik az áremelkedések, a népesség több mint felének pedig máris jelentősen romlott az életszínvonala. A megkérdezettek 65%-a válaszolta, hogy a drágulás miatt nem tud rendszeresen annyi pénzt félretenni havonta, mint korábban – derült ki a Kariéra.sk munkaközvetítő portál felméréséből, melyet 5340 megkérdezett bevonásával végzett.
A lakosság több mint felének máris jelentősen romlott az életszínvonala

Az utóbbi időszakban rekordnagyságú az infláció, júliusban az eurózónában elérte a 8,9%-ot, Szlovákiában pedig 12,8%-ot.

„A háztartások több mint a fele kénytelen volt összehúzni a nadrágszíjat és átgondolni az anyagiakkal való gazdálkodást. Másrészt a megkérdezettek 38%-a válaszolta, hogy eddig minimális mértékben érezte meg a drágulást” – mondta Katarína Tešla, a portál PR-menedzsere.

A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint mind a 12 vizsgált területen érezhető a drágulás, továbbra is emelkedik az élelmiszerek, az energia, valamint az üzemanyagok ára.

Az infláció a szolgáltatásokat is elérte, jóval többet kell fizetni a vendéglátóhelyeken, a szálláshelyekért, továbbá a ruházatért és a lábbeliért. A legnagyobb havi tételt azonban a lakhatási költségek teszik ki.

„A magas infláció és a fenyegető energiaválság hatással van a háztartások spórolási lehetőségeire is” – tette hozzá Katarína Tešla. Viszont a megkérdezettek 35%-a azt válaszolta, most is annyi pénzt tud félretenni havonta, mint korábban.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies