Back to top

Lakatosék újabb főlényes győzelme

Publikálva: 2016, július 22 - 15:53
Harmadik mérkőzését is megnyerte a dunaszerdahelyi Lakatos Ritával felálló magyar ifjúsági kézilabda lányválogatott. A pénteki találkozón Kongó ellen győztek a pozsonyi világbajnokságon.
Lakatosék újabb főlényes győzelme

3. forduló, B-csoport
MAGYARORSZÁG–KONGÓ 38-16 (19-8)
Játékvezetők: Ota, Shimajri (japánok).

A magyar csapatot és a góllövőlista éllovasát, Hornyák Bernadettet egyaránt dicsérték a nemzetközi szövetség, az IHF honlapján a B csoport harmadik fordulójának beharangozójában a pozsonyi ifjúsági kézilabda-világbajnokságon. Mint írták, valószínűtlen, hogy a két súlyos vereséget szenvedő Kongó (előbb Brazília ellen 41-14-re, majd Svédországtól 33-21-re kaptak ki az afrikaiak) komoly gondot okozhat a hatost négy ponttal vezető magyaroknak.

Mélyen egyet kellett értenünk a leírtakkal. Nem elég ugyanis, hogy Kongó a vb első napján esett be a szlovák fővárosba, a vízumgondok miatt néhány játékosát nélkülözni kénytelen. A tizenkét kézilabdázóból ráadásul három kapus, így a mezőnyben összesen kilencen kellett felvegyék a versenyt az élesre töltött, teljes csapattal felálló magyarokkal.

Lassan csordogált a mérkőzés, cseppet sem meglepő zöldmezes fölénnyel. Hornyák Bernadett továbbra is jól lőtt, Kuti Bettinának pedig remek indítást adott a kissé bambán visszaérkező kongóiak között. Hlogyik Petra hetest védett, Tóvízi Petra emberhátrányban szerzett szép gólt. A magas, jó felépítésű lövő, Nathalia Bambi Kasonga azért borsot tört a magyarok orra alá, akiknek szurkolói 13-7-es vezetéskor aktívabb drukkolásba kezdtek. A jobbszélső Kuti találata aztán a tíz köztét jelentette (18-8), majd néhány másodperccel később Pásztor Noémi gólja zárta a játékrészt (19-8).

Nehéz koncentráltnak maradni az olyan találkozón, amelyen osztálykülönbség van a felek között, ráadásul a magyar csapatban Fodor Csengét leszámítva mindenki lehetőséget kapott, azaz Hajdu János szövetségi edző elosztotta a játékperceket. Pankotai Luca két ziccert hibázott el, de a láthatóan elszontyolodott lövőt nem győzték vigasztalni és biztatni a társak és a szurkolók, amikor pedig betalált, nagy ünneplésben részesítették. A végeredmény miatt egyetlen pillanatig sem kellett aggódni, de biztos, ami biztos, a végig összeszedett Szabó Kittiék a hajrában indulásokból megszórták a riválist, a végeredmény 38-16 lett. 

A szombati szünnapot követően vasárnap este hattól jóval keményebb dió, Svédország következik. A dunaszerdahelyi rajongók feltehetően ismét nem fognak hiányozni. A belépés minden mérkőzésre díjtalan.
„Nem számítottam ekkora különbségre – jegyezte meg a mérkőzést követően Hajdu János szövetségi edző. – Megnéztem a svédek elleni meccsüket, s nagyon pozitív megoldásokat láttam, így kicsit rá is ijesztettem a lányokra, hogy a két életveszélyes lövőre vigyázni kell. Viszont azt is tudtuk, ha sikerül kihasználni a gyengéjüket, a rossz visszarendeződést, akkor tíz-tizenkét góllal nyerhetünk. Örülök a különbségnek, és annak, hogy akik pályára léptek, azok maximálisan koncentráltak, és kivették a részüket a győzelemből.”

A mérkőzés egyébként itt megnézhető.

(keziszovetseg.hu, dunaszerdahelyi.sk)

Ezt már olvasta?

Címkék: női kézilabda