Back to top

Lakatosék már a negyeddöntőben

Publikálva: 2016, július 27 - 16:51
Görcsös első félidőt követően, a másodikban jól játszva 32-23-ra nyert a magyar leányválogatott a pozsonyi leány ifjúsági világbajnokság nyolcaddöntőjében. A négy közé kerülésért csütörtökön a Szlovákia-Norvégia meccs győztese vár rá. Ma este kiderül, találkozik-e a pályán a két dunaszerdahelyi tehetség.

MAGYARORSZÁG-ANGOLA 32-23 (13-15)
Játékvezetők: Antics, Jakovljevic (szerbek).
MAGYARORSZÁG: Dányi, Hlogyik, Suba (kapusok). Fodor 1, Háfra 4, Hornyák 5 (2), Hudák, Klujber 6, Kuti, Lakatos 1, Márton 6, Pál 3, Pankotai, Pásztor 6, Szabó, Tóvizi. Szövetségi edző: Hajdu János.

ANGOLA: Bazolau da Silva, Mota (kapusok), Aquila 1, Basilio, Costa, Delfina 1, Francisco, Gilda 3, Irinela 10 (3), Kiala 2, Leia, Madeira 2, Oliveira 1, S. Paulo, Santana 3, Sebastiao. Szövetségi edző: Alfredo Rodriguez Alvarez.
Kiállítások: 4, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 4/4. 
Hétfőn éjjel érkezett az értesítés, hogy a másnap délutánra tervezett edzésidőpont reggel kilencre került, így a magyar leányválogatott a Brazília elleni sikert követően gyorsan megismerkedhetett a nyolcad- (és negyed)döntő helyszínével, az Ondrej Nepela Jégcsarnokkal a pozsonyi ifjúsági kézilabda-világbajnokságon.

Hajdu János szövetségi edző már korábban elmondta, a jó fizikai adottságú, a csoportkörben több rivális életét megkeserítő, kiszámíthatatlan afrikaiak ellen nem lesz könnyű dolguk, s meglátásait osztotta az ismét a helyszínen szorító Marczinka Zoltán szakmai és sportigazgató. „Néha nehezebb képzetlen csapat, mint jó alapokkal bíró ellen játszani”. Noha tízezer nézőnek a tizede sem jött össze, a jónéhány magyar remek hangulatot teremtett, pláne amikor felcsendült az 1995-ös, magyar-osztrák rendezésű női vb dala, a „Szállj el kismadár”.

Az nemzetközi szövetség újságírói jegyezték meg, rendkívül idegesen kezdett Angola. Nos, akkor a mieinkre nem találhattunk kellően kifejező szinonimát… A 10. percben, 5-5-ös állásnál Hlogyik Petra helyett Suba Sára érkezett a kapuba, őt pedig bő tíz perc elteltével Dányi Bernadett váltotta. Hajdu János már a félidő derekán az általa ritkán használt fegyverhez, az időkéréshez nyúlt (9-10), s ugyanezt tette nem sokkal később, négygólos hátrányban (10-14). Ziccerek maradtak ki, mindenkin a görcsösség érződött, kivéve az angolaiakon, akiknek mestere úgy tombolt a kispad mellett, mintha legalábbis vb-döntőt vívna gárdája.

A félidő felénél hat percig nem talált be a magyar csapat, de aztán Hornyák és Márton Gréta megtörte a gólcsendet, hogy újabb Márton-találattal kialakuljon a 15-13-as félidei, angolai vezetés.

A szünetben meglehetősen gondterhelt arccal biztatták egymást a lányok többsége, s őket a stáb tagjai, ám a fordulás után gyógyírként érkezett Háfra Noémi pillanatok alatt szerzett gólja. Az ellenfélnek továbbra sem ízlett a 20. perc előtt nyitottá vált magyar védekezés, Klujber Katrin jól zavarta a támadásaikat, Pál Tamara pedig egyenlített (36. perc, 15-15).

Miután mindenki túljutott az ijedtségen, az együttes szellemesen és hatékonyan kezdett kézilabdázni: a 15 éves Pál Tamara remekül irányított, a jobbszélső Klujber átlövőként is parádézott, Pásztor pedig beállóból szórta meg az afrikaiakat, Dányi kapuját pedig csak ritkán vették be. Végül magabiztosan, 32-23-ra diadalmaskodott a társaság, amely így negyeddöntős. A négy közé kerülésért csütörtökön a Norvégia–Szlovákia párosítás győztesével találkozik. 

„Azt kaptuk, amit vártunk – mondta Hajdu János szövetségi edző. – Álmosan védekeztünk, kapusaink sem fogtak túl sok labdát. A félidei szünetben lehiggadtunk. Nem mondtam semmi különöset a lányoknak, csak annyit, hogy nyugodjanak meg, jobbak vagyunk. A második játékrészben feljavultunk, a nyitott védekezésünk jól ment. Klujber Katrin óriásit dolgozott elöl, de a többiek is mögötte, s a kapuscsere is bejött, hiszen Dányi Bernadett jól szerepelt. Örülök annak, hogy ötgólos hátrányból jöttünk fel, s hogy a kulcsjátékosaink relatív gyengébb játéka ellenére sikerült magabiztosan nyernünk.”

A nyolcaddöntő párosítása:
Franciaország-Egyiptom 46-25 (19-14)
16:15 Oroszország-Spanyolország
16:15 Dánia-Románia
18:30 Brazília-Horvátország
18:30 Szlovákia-Norvégia
20:45 Németország-Svédország
20:45 Koreai Köztársaság-Szlovénia

(keziszovetseg.hu, dunaszerdahelyi.sk)

Ezt már olvasta?

Cookies