Back to top

Lakatosék az ötödik helyen zártak

Publikálva: 2016, július 31 - 15:26
Utolsó, kilencedik meccsén nagy és kemény csatában 34-31-re nyert a magyar leányválogatott Franciaország ellen a pozsonyi ifjúsági világbajnokságon, így megszerezte az ötödik helyet.

Leány U18-as világbajnokság, július 19-31, Pozsony, Szlovákia
5. helyért:
MAGYARORSZÁG-FRANCIAORSZÁG 34-31 (18-16)
játékvezetők: Paolantoni, Zanikian (argentínok).

MAGYARORSZÁG: Dányi, Hlogyik, Suba (kapusok). Fodor 2, Háfra 8, Hornyák 11 (7), Hudák 1, Klujber 4, Kuti, Lakatos, Márton, Pál, Pankotai, Pásztor 5, Szabó 3, Tóvizi. Szövetségi edző: Hajdu János.
FRANCIAORSZÁG: Dos Reis, Frank, Tonds (kapusok), Ahanda 6, Blonbou, Fall 2, Fofana, Kieffer, Lassource 1, Mauny, Maurin 1, M. Plotton 2, P. Plotton 5, Sagna 11 (4), Tourigny, Vautier 3. Szövetségi edző: Laurent Puigsegur.
Kiállítások: 4, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 8/7, ill. 5/4.

„Nagyon fegyelmezetten játszottak a lányok. Sajnálom, hogy nem a negyeddöntőben tettek így, de elégedett vagyok azzal, hogy az ötödik helyért mérkőzünk, ez a realitás” – nyilatkozta a svédek elleni helyosztós siker után Laurent Puigsegur, a franciák mestere a pozsonyi ifjúsági leány kézilabda-világbajnokságon.

No, a magyarok nem beszélhettek hasonlóról, hiszen nem az ötödik helyért utaztak a szlovák fővárosba. Kétségtelen, Norvégia, a Koreai Köztársaság, Oroszország és Dánia (utóbbi kettő vívta az idei és tavalyi nyár összes női utánpótlás-világeseményének a döntőjét!) egyaránt megérdemli a helyét a négy között, ám a magyarok is oda vágytak.

A norvégok elleni negyeddöntős vereséget követően azonban új célt kellett kitűzni: kihozni a helyzetből a lehetséges maximumot, az ötödik helyet. A horvátok elleni 31-22-es sikerrel megtette az első lépést a csapat, amelyre a hotelben a velük azonos folyosón lakó franciák vártak. A rivális játéktudásáról ennél az információnál persze többet elárul az, hogy csoportjából harmadikként lépett a 16 közé, a negyeddöntőben pedig a vb-fináléra készülő Oroszország búcsúztatta.

A magyarok a pozsonyi záráson felavatták a piros mezüket az Aegon Arénában, hiszen korábban csak fehérben és zöldben játszottak. Alaposan meg is izzadtak a meggyszínű dresszben: bár a 10. percben már 7-3-ra is vezettek, több hibát is elkövettek, ráadásul az ellenfél jelezte, az ötödik helyért jött. Hornyák Bernadett újabb találatokkal lépett közelebb a gólkirálynői cím felé, míg Háfra is be--beköszönt, ám a 27. percben Hajdu János szövetségi edző 14-14-es állásnál kért időt. A játékrész hajrájában sikerült előnybe kerülni, így 18-16-os magyar vezetéssel zárult a félidő.

A szombati mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is a helyszínen szurkolt a magyaroknak a korábban Elek Gáborral közösen felnőttkapitányként dolgozó Ambros Martín. A Győr női csapatának csokiszínűre barnult vezetőedzője a szünetben váltott néhány szót játékosával, Lakatos Ritával, majd nekünk is beszélt a meccsről.

„Egyetlen gólon múlt a négy közé jutás, büszke lehet magára a csapat. A norvégok elleni vereség után nem féltettem a lányokat, remek versenyzők, tudtam, hogy képesek felállni. Most is jól játszanak, ha képesek ugyanezt hozni a második félidőben, övék lehet az ötödik hely.”

A spanyol mesternek pedig igaza lett. A vb szempontunkból utolsó harminc perce is óriási csatát hozott, de Hornyák továbbra is értékesítette a heteseket, Hlogyik Petra pedig jól védett. A fáradhatatlanul szurkoló magyar mag biztatása mellett a válogatott az utolsó, kilencedik mérkőzésén 34-31-es győzelmet aratott, s így megszerezte az ötödik helyet.

Elképesztő egyébként: egyetlen meccset veszítette el a gárda, egyetlen góllal…
„Fáradt játékosok vívtak csatát – értékelte a helyosztót Hajdu János szövetségi edző. – Nagyon motiváltak voltak a lányok, mert szerették volna sikerrel befejezni a vébét, ráadásul ez azt jelenti, hogy kilenc meccsből nyolc győzelemmel zártunk, s azt egyetlen vesztes mérkőzésen is csak egy góllal kaptunk ki. Hogy ötödik vagy hatodik hely a vége, az majdnem mindegy, de ez a mérleg nagyon hajtotta őket. Erős, jó szerkezetű francia válogatottal találkoztunk. A kapusteljesítmény és a védelem eddig az erényünknek számított, ezekben a játékelemekben ma viszont kicsit gyengébbek voltunk, ezért is lett szoros a meccs és kaptunk sok gólt.”

(keziszovetseg.hu)

Ezt már olvasta?

Cookies