Back to top

A La Manche csatornát is meghódíthatják

Publikálva: 2018, július 21 - 13:05
A Sportfanatic Polgári Társulás jegesúszói, vagyis a pingvinek idén is nagy kihívást tűztek ki maguk elé. A cél, hogy háromfős váltóban telejsítsék a La Manche csatornát oda-vissza.
A La Manche csatornát is meghódíthatják

Az így teljesítendő táv 72 kilométer, az úszó csapat tagjai Pék Endre, Pék Dezső és Nyári Richárd. Hármas váltóban a világon még soha egy csapatnak sem sikerült megúsznia az oda-vissza távot! 

A csapat ma reggel kezdte el a távot, elsőként Nyáry Richárd indult,  víz hömérséklete 17 fok volt. A csapat a La Manche expedíciót a tavaly elhunyt MUDr. Makai József emlékének szenteli - számolt be a csapat közösségi oldalán.

A csapat az elmúlt három évben bizonyította rátermettségét. Egy rövid beszámoló és videó az eddigi tevékenységről: 

Minden egy szép napos vasárnap délután kezdődött a Balaton partján 2013-ban, mikor a SPORTFANATIC két alapító tagja Mészáros József és Hideghéty Tibor véletlenszerűen összefutott a Pék fivérekkel. Miután a ,,ti is csallóköziek vagytok?´´ kérdésre elhangzott az igen válasz, máris megkezdődött az összetartás és az úszásról szóló téma. Pék Endre és Dezső nem titkolták, hogy nagy álmuk átúszni a Gibraltár-i szorost.Kicsit bolondnak tartották a két alapító tagot, mivel több éve már jeges vízben szabadították ki testükből és lelkükből a felgyükemlett adrenalint.A vezetőség kapott az ötleten és elkezdődött a SPORTFANATIC menetelése az expedíciós- és világrendezvényeken. Mindez a mai napig egy álom maradt volna a csapat számára, ha nem tetszett volna meg a kicsit őrült ötlet a DS-CAR tulajdonosának Rácz Józsefnek és Dunaszerdahely városi önkormányzatának, no meg a többi kisebb csallóközi támogatónak, akik az utolsó 3 év során mindig a csapat mellett voltak és segítették.

Minden adott volt, megkezdtük tervezni a csapat jövőjét és ha már úszás, akkor miert ne próbáljuk meg a szinte lehetetlent, a világ legnehezebb és az úszó világban legnagyobb presztízzsel járó La Manche csatornát átuszni! Őrült ötletnek tűnt, de mielőtt mélyvízbe ugrottunk volna, elkezdtük úszótechnikánkat szakértők bevonásával csiszolgatni és tapasztalatokat szerezni. Fő célunknak elsőként a Gibraltár-i szorost választottuk 2016-ban, amellyet a Pék fivérek és időközben a csapathoz csatlakozó Nyári Richárd egyéniben sikeresen teljesített új szlovák rekordal. Gibraltáron a csapat megtanult sós vízben hosszútávot úszni, szállítóhajók közt cikázni, tengeri betegséggel úszni és együttélni, bálnákkal, cápákkal, medúzákkal és delfinekkel barátkozni és persze ami a legfontosabb tényező a különbőző áramlatokkal megbirkózni. 

Az első expedíciónk sikerei után következhetett 2017-ben a rettegett szörny otthona a Loch Ness-i tó Skóciában. Íratlan szabály az úszók körében, hogy csak az mondhatja igazán el magáról, hogy hosszútáv úszó, aki már élete során kipróbálta az úszást a Loch Ness-i tavon. Hogy miért? Azért, mert a víz hőmérséklete nem haladja meg a 15 fokot, a víz színe rettegést árasztó korom fekete és a félelemérzet, hogy Nessie bármikor felbukkanhat (poén).
Úgy döntöttünk, hogy a csapat megkeresztelkedik! Váltóban vágtunk neki a 37 km hosszú távnak a csapat legújabb tagjával Rosztya Vitekkel az élen. A csaknem 11 óra hosszú úszásból új világrekord született. Ismét rengeteg tapasztalattal gazdagodott a csapat. Megtanultunk viharban és jéghideg vízben félelmeinket legyőzve úszni.

A 3 év munkája a megszerzett tapasztalatokkal az idei évben a LA MANCHE csatornán érhet igazán célba! Nem lesz egy sétagalopp az biztos... A csapat felkészülése nagyon jól sikerült, nem becsüljük le a tenger erejét és minden leheteséges nem várt dologra próbálunk felkészülni. Igazi nagy csata lesz! És ha már átúsztunk miért ne úsznánk vissza is?

Ezt már olvasta?

Címkék: Sportfanatic
Cookies