Back to top

Kutyás rendőrök nemzetközi gyakorlata lesz a Csallóközben

Publikálva: 2019, május 28 - 16:39
A nyár végén Csallóközben szervezik meg a kutyás rendőrök nemzetközi találkozóját, amelynek házigazdája a Dunaszerdahelyi Városi Rendőrség.
Kutyás rendőrök nemzetközi gyakorlata lesz a Csallóközben

A nyékvárkonyi sportpálya lesz az edzések központja, de a Csallóközbe érkező kutyás rendőrök élmezőnye Dunaszerdahelyre is látogatást tesz, hogy egy közös beszélgetés keretén belül megosszák tapasztalataikat. „A szakmai program mellett szeretnénk a szakemberek munkáját megmutatni a szélesebb közönségnek is, ezért egy nyilvános fórumbeszélgetést szervezünk Dunaszerdahelyen, amelyen a Kelet- és Közép-Európa országaiból érkező szakemberek megosztanák a kutyák kiképzésének a rejtelmeit. Egyúttal hasznos információkat adnak majd a kutyatulajdonosoknak az általános képzési feltételekről, lehetőségekről. Így is szeretnénk segíteni a tudatos kutyatartás elősegítését a városunkban és a régióban” – mondta el Csicsay Csaba, a városi rendőrség kutyás rendőre, aki már több nemzetközi sikerrel büszkélkedhet.

Pataki Balázs, a társszervezője a rendezvény, aki 24 évig dolgozott a magyar határőrségnél és a rendőrségnél. „Napjainkban is szolgálati kutyavezetőként dolgozom a párom vállalkozásában a REX Biztonsági Szolgálatnál és a polgárőrség kutyás szolgálatánál, ezért vágtam bele a rendezvény szervezésbe Csicsay Csaba barátommal, akivel pont egy szlovákiai közös szakmai tréningen jött az ötlet a nemzetközi tréning megszervezésére. Hivatásom és a munkám során mindig fontosnak tartottam a szolgálati kutyák alkalmazását bármely szakterületen, valamint a kutyák minél magasabb szinten való képzését ezért is támogatom a nemzetközi tréning létrehozását. Ilyen módon megismerhetjük más nemzetek képzési metodikáját és intézkedés taktikáját. Terveink szerint a tréning nagy lehetőség a résztvevő államok kutyavezetőinek szakmai ismeretek bővítésére, különböző képzési formák megismerésében valamint szakmai kapcsolatok és baráti kapcsolatok kialakításában. Csicsay Csaba társammal bízzunk abban, hogy a tréning gyakorlatokban színvonalas szervezést tudunk nyújtani ugyanúgy a helyszín is példa értékű lesz terveink szerint és reméljük sok pozitív élménnyel és sok szakmai tapasztalattal és új baráti kapcsolatokkal távoznak majd a kutyavezetők” – nyilatkozta a magyarországi szakember.

A hasonló jellegű gyakorlatok esetén nagyon fontos a profi segédek munkája, hiszen jelentős részben éppen rajtuk múlik, mennyire hatékonyan tudja rendőr és kutya a lehetséges vészhelyzeteket gyakorolni. A szervezők ezen a területen szakavatott magyarországi segédek munkájára számíthatnak, Kis Attila, Békési Attila, Kolerics Péter, Taksonyi Levente, Nagy Attila összetételben. „A dunaszerdahelyi városi rendőrség meghívását nagyon megtisztelőnek tartjuk. Mindhárman a magyar rendvédelemben több éves kutyavezetői múltat tudhatunk magunk mögött. Számtalan képzésen, vizsgán vagy versenyen voltunk résztvevők, mint segédek is. Az ilyen eseményeken ismerkedtünk meg a szlovák szolgálati kutyavezetőkkel. Számos közös képzés során megtapasztalhattuk egymás képzési és alkalmazási módszereit is. Nagyon sok jó dolgot tudunk beépíteni ezekből a saját munkánkba. Úgy gondoljuk a rendszeres közös képzések alkalmával hatékonyan segíteni tudjuk egymást a kutyakiképzésben de sok hasznos információ, tapasztalat cserél ilyenkor gazdát, ami a hétköznapi szolgálat ellátásban tudunk kamatoztatni. A kutya kiképzés során a segédekre nagyon fontos feladat hárul hiszen ő játssza el az ellenség szerepét. Ez komoly szaktudást, gyakorlatot és fizikai állóképességet igénylő feladat. A helyi képzés során általában a megszokott segédekkel tudnak a kutyavezetők dolgozni. Az ilyen közös képzések során viszont lehetőség van számunkra idegen, de kellően felkészült segédekkel dolgozni. Mindenkinek más mozgáskultúrája, dinamikája munkastílusa van, ami a kutyától is alkalmazkodást igényel. Ez a megszerzett tudás a bevetések során magabiztosságit ad a kutyának. Ezen a közös tréningen mindhárman ehhez a sikerhez szeretnénk munkánkkal hozzájárulni.” A kutyás rendőrök gyakorlatát pedig a csallóközi Pongrácz István FCI bíró munkája is segíti.

A csallóközi viadal tehát a szélesebb régió elismert szakembereinek köszönhetően, mint Ilauszki Tibor őrnagy segítségének vagy éppen a román határőrség jelenlétével olyan színvonalat kínál, amire a régióban ezen a területen még nem volt példa.

Ezt már olvasta?

Cookies