Jelenlegi hely

A kultúra áttörheti a falakat

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, október 18 - 15:36 | Kultúra
Idén tizennegyedszerre rendezték meg a Velő Polgári Társulás főszervezésében a Kultúrával az akadályok ellen című programsorozatot a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban. A rendezvény fő célja az volt ez évben is, hogy „megmutassa” a fogyatékkal élő emberek hétköznapjait a többségi társadalomnak.
A kultúra áttörheti a falakat

A kulturális rendezvényt egy gyermekrajzverseny kiállításával nyitották meg, amelyen többek között részt vett A. Szabó László alpolgármester, a Carissimi Nonprofit Alap képviseletében Bauer Edit volt EU-parlamenti képviselő, a városi hivatal részéről Takács Tímea osztályvezető, illetve Horváth Zoltán városi képviselő, Jarábik Gabriella, valamint Jarábik Imre, aki a rendező polgári társulást képviselte.

„Rendkívül fontosnak tartom” – fogalmazott köszöntőjében A. Szabó László –„, hogy egyre többet tegyünk azért, hogy akadálymentesítsük épített környezetünket. Elsősorban arról van szó, hogy hozzáférhetővé tegyünk minden közterületet, minden építményt, hogy mindenki egyformán, egyenlő eséllyel használhassa azokat, beleértve idősebbeket, vagy a mozgáskorlátozottakat is.”

Majd így folytatta: „a legtöbb buktató sajnos még mindig az emberek fejében található, elsősorban abban a szemléletmódban, ahogy a fogyatékkal élőkre tekintünk. Leginkább ugyanis azzal kellene foglalkoznunk, és arra kellene összpontosítanunk, hogy ezek az emberek ne maradjanak magukra a problémáikkal, ne szigetelődjenek el, hanem teljes értékű, teljes rangú tagjai legyenek a közösségünknek. És erre minden alkalmat meg kell teremteni számukra.”

A megnyitó után a gyerekrajzokat díjazták, majd a város alap és középiskolái számára mutatkozott be kulturális műsorokkal több társulás, csoport, intézmény, így a Dunaszerdahelyi Mentálisan Sérülteket Segítő Társulás, a Dance Club Danube tánccsoport vagy a Gördülő Tánccsoport is.