Back to top

Külön főznek az ételintoleranciás gyermekek számára Dunaszerdahelyen

Publikálva: 2023, november 14 - 13:12
A dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Alapiskolában november 3-án nyitották meg azt az új iskolakonyhát, amely az ételintoleranciával élők étkeztetését hivatott biztosítani.
Külön főznek az ételintoleranciás gyermekek számára Dunaszerdahelyen

Napjainkban egyre több felnőttnél és gyereknél állapítanak meg valamiféle ételallergiát, így a probléma aktuálisabb mint valaha. 

Dunaszerdahelyen a Gastro DS jóvoltából már 2017 óta létezett központi étkeztetés, 2022-ben három központi konyhából látták el a helyi alapiskolákat és óvodákat. Korábban Nagy Árpádtól, a Szabó Gyula Alapiskola igazgatójától megtudtuk, 2023 őszére a dunaszerdahelyi alapiskolák és óvodák diétás étkeztetésére is sikerült megoldást találni. A Vámbéry Ármin Alapiskolában november 3-án, hivatalos ceremónia keretein belül átadták az erre a célra kialakított diétás konyhát.

Az új projektről Lakky Tamásnál, a Gastro DS augusztusban kinevezett ügyvezetőjénél érdeklődtünk. Kérdésünkre megjegyezte, jelenleg napi 60-70 adag ételre van igény, a konyha kapacitása azonban elérheti akár a napi 350 adag ételt is, ezért mihamarabb növelni szeretnék a megrendelések számát. Mivel egyre több embernél állapítanak meg ételintoleranciát, hamarosan akár a konyha teljes kapacitását is kihasználhatják.

„Az újonnan kialakított konyhán a cukorbetegek, gluténérzékenyek, laktóz- és tejallergiások, valamint hisztamin-intoleranciával rendelkezők számára is megfelelő ételeket tudunk készíteni”

– jegyezte meg Lakky. Hozzátette, az ételintoleranciás diákok ugyanannyit fizetnek a kosztért, mint akik a rendes menüt fogyasztják. Akik pedig náluk rendelnek ételt, azok 7,50 eurót fizetnek érte.

Az eddigi személyzet létszámát nem bővítették, továbbra is három szakács és egy főszakács látja el a napi feladatokat. Rajtuk kívül egy dietetikus is segíti a munkájukat, aki a diétás konyha étrendjének szakmai védnöki feladatait látja el. Az ügyvezető reményei szerint hamarosan az alapiskolák és óvodák mellett a nyugdíjasokat és az egyes cégek alkalmazottait is kiszolgálhatják.

A konyhahelyiség számos átalakítást igényelt, valamint új gépeket is be kellett szerezni. Néhány, jó állapotban lévő gépet más konyhákról tudtak biztosítani, az átalakítások végösszege így is elérte a 140 ezer eurót. A Gastro DS ügyvezetője kiemelte, a konyhát úgy alakították ki, hogy még véletlenül se keveredjenek a hagyományos hozzávalók a diétásakkal.

A szakácsoknak az ételek elkészítésére és tárolására modern sütők, fritőzök, hűtőegységek és tároló pultok állnak a rendelkezésükre.

Lakky kiemelten fontosnak tartja az ételintoleranciával élők megfelelő étkeztetést, reményei szerint hamarosan egyre többen igénybe vehetik a szolgáltatásaikat, amivel jelentősen könnyítenék a diétás étrendet követő lakosok mindennapjait. Később a dunaszerdahelyi óvodák és alapiskolák mellett a környékbeli települések megrendeléseit is biztosítani szeretnék.

A jövőben talán az sem tűnik elképzelhetetlennek, hogy  bizonyos bővítésekkel a dunaszerdahelyi járás oktatási intézményeiben biztosítani tudnák az ételintoleranciával élő tanulók étkeztetését.

Dunaszerdahely így már három központi konyha mellett egy diétás ételek elkészítésére alkalmas főzőhelyiséggel is rendelkezik, ami a lakosok életminőségét is javíthatja.

Mátis Rudolf / ma7.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: Gastro DS
Cookies