Back to top

A külföldi utazásokról behozott egzotikus növények komoly kockázatot jelentenek

Publikálva: 2023, július 17 - 06:10
A szabadságukat egzotikus országokban töltőknek nem tanácsos növényi magvakat, hajtásokat, egzotikus növényeket hazahozniuk, hívta fel a figyelmet Monika Opartyová, a pozsonyi székhelyű Központi Mezőgazdasági Ellenőrző és Kutatóintézet (ÚKSÚP) dolgozója.
A külföldi utazásokról behozott egzotikus növények komoly kockázatot jelentenek

Mint elmondta, az emberek többsége nem is tudatosítja, hogy növény-egészségügyi tanúsítvány nélkül növényeket külföldről behozni törvénysértésnek minősül, ezért igyekeznek felhívni a külföldön tartózkodók figyelmét a növényi betegségek és kártevők behurcolásának veszélyeire.

„Az Európai Unió területére növény-egészségügyi tanúsítvány nélkül tilos növényt, gyümölcsöt, zöldséget, virágot, vetőmagot behozni. Ez alól kivételt képez a banán, a kókusz, a datolya, a durián és az ananász.

Minden növényhez, annak föld feletti és föld alatti részeihez, beleértve a gyökérzetet övező földet is, melyeket személyi poggyászban, vagy internetes rendelésre postai küldeményként az országba hozunk, illetve hozatunk, növény-egészségügyi tanúsítványra van szükség a származási ország megjelölésével. Ezt a származási országból való kivitel előtt az illetékes nemzeti növény-egészségügyi szervek állíthatják ki, nem pótolható semmilyen más irattal, nyilatkozattal. Növény-egészségügyi tanúsítványra csak abban az esetben nincs szükség, ha a növények, vagy növényi részek Svájcból vagy Liechtensteinből származnak” – tudatta az ÚKSÚP vezérigazgatója, Štefánia Buschbacher.

Mint elmondta, ezzel az intézkedéssel kívánják megakadályozni a nem őshonos fajok, növényi kártevők és betegségek EU-ba történő behurcolását.

A növényi kártevők és betegségek sok esetben első ránézésre nem láthatók. A kártevők behurcolhatók tojás, lárva, vagy báb alakjában, melyek a hazai fauna és flóra szempontjából nagyon veszélyesek lehetnek.

Buschbacher hangsúlyozta, hogy nemcsak a szabad természetben begyűjtött növények jelenthetnek kockázatot, hanem azok is, melyeket piacon vagy üzletben vásárolunk. A növények földje nemcsak növényi betegségeket és kártevőket tartalmazhat, hanem invazív növények magvait is. A kártevők azonban behurcolhatók különböző ajándéktárgyakkal is, például fából és nádból, növényi részből készült szuvenírekkel.

Szlovákiában a legismertebb negatív példa az invazív, mérgező  kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum) behurcolása.

Elsőként ezt a növényt az Egyesült Királyságból, egy ottani botanikuskertből hozták be, majd kiültették a kertekbe és parkokba, ahol kiszorította az őshonos növényfajokat, eljutott Közép- és Észak-Európába és elterjedt Szlovákia területén is.

„Az idegen növényi betegségek és kártevők területünkön nagyon gyorsan elterjedhetnek, mivel az európai feltételek mellett nincsenek természetes ellenségeik. Ezt követően népszerűtlen intézkedésekre kényszerülünk, fák, növénypopulációk, vagy akár a mezőgazdasági termés likvidálására is. A károk tetemesek lehetnek, ezért kérjük mindazokat, akik harmadik országból származó növényeket, vagy terményeket szándékoznak behozni vagy rendelni, hogy előtte tájékozódjanak a behozatal feltételeiről” – hívta fel a figyelmet.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)

Ezt már olvasta?

Címkék: dovolenka
Cookies