Back to top

Kuka Manó hamarosan színre lép

Publikálva: 2016, február 10 - 17:12
Óvodások közé indulnak a dunaszerdahelyi Rivalda Színház színészei. Kuka Manó segítségével mesélnek majd arról, miért nem szabad szemetelni az erdőben.

A „Vissza a természetbe” című interaktív előadást hárman játsszák. Kuka Manó, egyben a darab szerzője, Sziklai Krisztina, Szabó Manyi, mint Mesélő és Megtisztít felügyelőként Pataky Ádám.

Az előadás Kuka Manó előző kalandjainak folytatása. Először tavaly ilyenkor találkozhattak a helyi magyar és szlovák óvodások a manóval, aki szeméttel táplálkozott, és rosszul lett. A Mesélő hívta Megtisztít felügyelőt, aki segített kinyomozni, hogy Kuka Manó azért lett rosszul, mert minden szemetet megevett. „A történet végén odáig jutottunk, hogy ha külön gyűjtjük a szemetet, és a manó csak azt eszi meg, amit nem lehet a szelektív kukákba dobni, nem fáj majd a hasa, és a szemét is oda kerül, ahonnan újra tudják hasznosítani – mondta el az egyik próbán a gödöllői Sziklai Krisztina, aki otthonról hozta a környezettudatosságot. „Nagypapám erdész volt. Már kiskoromban sok mindent gyűjtöttünk külön kukába” – árulta el a színésznő.

„Az idén már nagy barátok vagyunk Kuka Manóval” – avatott be Pataky Ádám, a dunaszerdahelyi Rivalda Színház budapesti színésze – „Limlom barátunkhoz készülünk egy pohár tisztított vízre. Ahogy a háza felé haladunk, észrevesszük, hogy hatalmas szemétkupac van az erdőben, ráadásul egy turistáknak kialakított pihenőhelyen. Ezzel kezdődik a történet” – mesélte a színész.

„A dunaszerdahelyi óvodákban tartjuk az előadásokat, de nagyon szívesen mennénk máshová is” – vette át a szót Szabó Manyi – „Szlovák helyszínek is szóba kerültek” – tette hozzá. „Az előadást magyar és szlovák nyelven játsszuk. Dunaszerdahelyen nem csak magyar óvodák vannak. Mivel Ádámmal nem beszélünk szlovákul, Manyi felolvassa a mesét, mi pedig pantomimmel eljátsszuk” – magyarázta Sziklai Krisztina.

A dunaszerdahelyi Rivalda Színházat a folytatásra is az .A.S.A. Slovensko kft. szeméthordást végző cég kérte fel. Mivel jó volt a Kuka Manó első részének visszhangja, húsz remek előadást tartott a társulat, akkor még Kárpáti Anita alakította Megtisztít felügyelőnőt, ismét mellettük döntöttek.

„Könnyebb megtanulni valakinek, amit lát és tapasztal. Sokkal jobban rájuk ragad az előadásunk során, mit, melyik kukába kell dobni, és hogy a természetben sem szabad szemetelni” – mondta búcsúzóul Sziklai Krisztina.

(rivimédia)
Fotó: Ranostaj Tibor

Ezt már olvasta?

Cookies