Jelenlegi hely

A közösbe betett pénzből működünk

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, október 8 - 06:00 | Közérdekű
Adókötelezettségünk a város felé a járvány ideje alatt is megmaradt: augusztus végéig ugyanis a szemétilletéket, szeptember végéig pedig az ingatlanadót is rendeznie kellett a lakosoknak, míg a vállalkozók számára ezek befizetési határideje szeptember vége volt. Ezúttal erről kérdeztük dr. Hájos Zoltán polgármestert.
A közösbe betett pénzből működünk

„Szeptember vége volt az a határidő, amikorra már mindenkinek be kellett fizetnie a város felé a kiszabott adókat, illetékeket. Tudjuk és tisztában vagyunk vele, hogy ma olyan nehéz időket élünk, amivel senki se számított. Ugyanakkor azoknak a szolgáltatásoknak, amelyeket a város nyújt, továbbra is folyamatosan működnie kell. Tapasztaljuk, hogy a városi bérlakásoknál is egyre magasabbá válik az az összeg (értve ez alatt a rezsiköltséget vagy a bérleti díjat), amelyet a bérlők még nem fizettek meg. Jómagam természetesen megértem, hogy a gazdasági helyzet jelen pillanatban nagyon labilis, és mi sem szeretnénk senkit külön kiadásokba kergetni, ugyanakkor vannak a törvényből, illetve a szerződéses jogviszonyból kifolyólag kötelezettségek, amelyeket mindannyiunknak szükséges rendezni.

Általában a városi hivatal a fizetési határidő lejárta után felhívja az érintett lakosok vagy vállalkozók figyelmét arra, hogy elfelejtették akár az ingatlanadót, esetleg a szemétdíjat megfizetni, illetve a városi bérlakásokkal foglalkozó osztály felszólítja a bérlőket, hogy fizessék meg az elmaradt bérletet, rezsiköltséget. 

A fizetményeket május–június hónapokban küldte ki a város, több hónap volt azok rendezésére. Természetesen mindenkivel előfordul, bevallom, velem is megtörtént, hogy elfelejtjük a hosszabb határidővel megadott csekket befizetni, vagy az véletlen elkeveredik. 

Mindennek azonban könnyen utánajárhatunk – akár az otthonunk melegéből is, elébe menve a kellemetlenségeknek.

Kihasználva az elektronikus ügyintézés lehetőségeit, a város hivatalos honlapján korábban kiépített online rendszerben, a város honlanpján, a Privát zónába belépve bármikor és nagyon könnyen utána tudunk járni, van-e tartozásunk, netán elmaradásunk a város felé.

Meg tudjuk nézni mérlegünket, látjuk, van-e esetleg ingatlanadó, kutyaadó vagy szemétdíj-elmaradásunk, sőt azt is mutatja a rendszer, hogy az óvodai vagy az iskolai illetékeknél rendben van-e minden.

A online rendszer aktiválása egyszerű, a leírás megtalálható a Privát zóna felületén magyarul és szlovákul is. A hozzáférési kódot is könnyen igényelhetjük – igaz, az EU-s adatvédelmi törvény értelmében mindenkinek személyesen kell azt átvennie a városi hivatalban, ám az is gyorsan megvan. 

Mindezt azért említem, ugyanis a hivatal november végéig összegzi a tartozók névsorát – az elmaradt befizetések következménye a hűségkártya deaktiválása lehet. Magyarán 2021-re nem lesz aktív hűségkártyája az illetőnek. Fizikailag ugyan nála lehet a kártya, ám a rajta lévő vonalkód érvénytelen lesz, és értelemszerűleg elveszíti a következő évre a hűségkártya által biztosított kedvezményeket. 

Ezért sem jó feltétlenül a városházáról érkező felszólítást vagy figyelmeztetést megvárni.

A vállalkozók figyelmét is fel szeretném hívni, hogy nézzék meg az elektronikus postaládájukat, ugyanis a városi hivatal már ide küldi a részükre a fizetési meghagyásokat, valamint a könyvelésüket, van-e esetleg valamilyen elmaradásuk. Ha van, akkor jó lenne ezeket mielőbb, de legkésőbb november végéig rendezni, hogy ne legyenek az elmaradásból kellemetlenségük, hanem maradjanak a kedvezmények, például az éves parkolódíj megfizetésekor...

Fontosnak tartom elmondani, hogy a város nem zaklatni, nem figyelmeztetni szeretne, hanem felhívni a dunaszerdahelyiek figyelmét, hogy a közösbe betett pénzből tudja rendben működtetni az óvodákat, az iskolákat és a szolgáltatásokat.”

Címkék: Hájos Zoltán