Back to top

Közlekedő Petőfi – várják a jelentkezőket a rajz- és kreatív pályázatra

Publikálva: 2023, szeptember 21 - 07:29
Az Építési és Közlekedési Minisztérium, az Energiaügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva „Közlekedő Petőfi” címmel rajz- és kreatív pályázatot hirdet.
Közlekedő Petőfi – várják a jelentkezőket a rajz- és kreatív pályázatra

A 2023. évben az Európai Mobilitási Héthez, valamint Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójához kapcsolódó alkotópályázat témája 

a fenntartható és környezetbarát közlekedés Petőfi Sándor műveiben és életrajzában.

Arra buzdítják a pályázatra jelentkezőket, hogy mélyüljenek el a költő életrajzában, illetve műveinek tanulmányozásában, rajzolják le vagy kreatív alkotásaikkal mutassák be, hogy a költő korában, két évszázaddal ezelőtt milyen lehetett a környezetbarát közlekedés. Pályázatuk témájául választhatják a Petőfi költeményeiben fellelhető közlekedési, utazási, vándorlási tárgykörű részek illusztrálását is.

Petőfi életrajzából az is látszik, hogy rövid élete (iskolás évei, vándorszínész korszaka, majd a forradalom és szabadságharc időszaka) egy nagy vándorlás volt. Mai szemmel nézve is hatalmas területeket járt be az akkor háromszor nagyobb területű Magyarországon. Ezt legtöbbször egyedül, gyalog, olykor szekerekre felkéredzkedve, később lóháton vagy nagy ritkán postakocsin tette meg. Lelkesen üdvözölte a vasút megjelenését és támogatta annak fejlesztését Vasuton című költeményében: „Száz vasútat, ezeret! / Csináljatok, csináljatok!”

A pályázat kiírói rajz és szabadon választott kreatív alkotás kategóriában várják a pályaműveket.

Korosztályok szerint egyéni, avagy csoportos és családi nevezés is lehetséges.

Rajz kategóriában egy alkotó kizárólag egyetlen alkotással pályázhat. Rajzpályázati kategóriába tartozik a ceruza, zsírkréta, filctoll, grafit, pasztell, festék alapú anyagok használatával készült pályamű. A rajzokat nem szükséges képkerettel ellátni.

Szabadon választott kreatív alkotás kategóriában az alkotó beadhat a felsorolt rajzeszközökön kívüli anyagok, például fa, papír, fém, műanyag, ragasztóanyag stb. felhasználásával, vagy ezek rajzeszközökkel történő kombinációjával készült pályaművet. Kreatív alkotások körébe tartozik pl. a tűzzománc, kisplasztika, textília, fafaragás, társasjáték, stb., továbbá a digitális technológiával előállított vizuális alkotások is.

Kérik, hogy a pályaművek azonosítása érdekében feltétlenül adjanak egyedi, megkülönböztető címet alkotásuknak, és ezt a címet adják meg az adatlapon!

A rajzokat, valamint a kreatív alkotásokról készült képeket digitális formában várjuk, JPG vagy PNG kiterjesztéssel (10 MB alatti méretben), szkennelve vagy fotózva. Kérjük, hogy ne maradjon árnyék vagy bármilyen fényhatás a képeken a fotózás/szkennelés után. A fotóalkotásokat JPG kiterjesztéssel kérjük beküldeni.

A digitalizált rajzokat és kreatív alkotásokról készült felvételeket a pályázó elérhetőségeit tartalmazó adatlap kitöltésével a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet weboldalán, az alábbi címen lehet elektronikusan beadni.

A pályázatok weboldalra történő feltöltésének határideje: 2023. október 27. 24:00 óra.

További információt a Pályázati rovatunkban olvashatnak, valamint ITT érhető el. 

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies