Back to top

Középpontban Rieger szakrális művészete

Publikálva: 2017, március 18 - 17:27
Dr. Prokopp Mária művészettörténész és Rieger Tibor szobrászművész volt legutóbb a vendége a Szent Erzsébet Főiskola Dunaszerdahelyi Kihelyezett Tagozata mellett működő közművelődési klubnak, március 17-én. A neves művészettörténésszel, illetve a jeles szobrászművésszel tartott beszélgetést Pogány Erzsébet, a Felvidék.ma hírportál igazgatója, valamint Herdics György, a főiskolai tagozat igazgatója vezette.
Középpontban Rieger szakrális művészete

Hihetetlen energiával átszőtt, nagy erejű és személyes hangvételű, Rieger Tibor munkásságát alapos részletességgel bemutató előadásában Prokopp Mária számtalan olyan apró érdekességre is felhívta a hallgatóság figyelmét, amelyre a művészetet kedvelő, s az alkotásokra rácsodálkozó embernek valóban érdemes odafigyelnie.

A feszes ívű, izgalmas előadás célja az volt, hogy a művészettörténésszel a hallgatók bejárják a királyfiakarcsai születésű Rieger szakrális művészetének útját, meg-megállva egy-egy kiemelkedő alkotásnál, s hogy így is ráirányítsák a figyelmet az est középpontjában álló Magyarok Nagyasszonya szobor közadakozásból történő felállítására, amelyet Királyfiakarcsán, Rieger szülőházának egykori helyén kívánnak majd emelni.

Mint Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója, az est háziasszonya elmondta, Rieger Tibor ugyanis e szobrát hálája kifejezéseképpen szülőfalujának, „boldog gyermekévei földjének és népének” ajándékozta. Elkészítette a szobor gipszváltozatát és 2015-ben a Szent István-napi ünnepségen jelképesen átadta a falu és a felvidéki szervezetek képviselőinek. A közösség örömmel fogadta az adományt, ám a szobor bronzba öntésére, fölállítására ezidáig nem sikerült támogatást szerezniük.

Hogy e nemes szándék, Rieger Tibor első köztéri alkotása a Felvidéken megvalósulhasson, fogott össze többek között a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás, s Bethlen Gábor Alapítvány és a Szövetség a Közös Célokért Társulás. Maga az est célja is az volt, hogy erre a közadakozásra irányítsa a figyelmet.

Ezt követően Rieger Tibor beszélt gyerkemévei Királyfiakarcsájáról, s a Csallóközhöz való ragaszkodásáról, majd végül Herdics György mondott köszönetet az est szereplőinek, hogy a hit és a művészet valóban varázslatos egymáshoz kötődéséről tettek tanúbizonyságot a hallgatók előtt.

Ezt már olvasta?