Jelenlegi hely

Középpontban a házasság

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, február 11 - 06:54 | Hírek
A házasság hete rendezvénysorozatot 4 kontinens 21 országában minden év februárjában tartják, felhívva ezzel a figyelmet a házasság fontosságára. Dunaszerdahelyen február 9-én tartottak családi délutánt a házasság hetének jegyében.
Középpontban a házasság

„A házasság felelősségteljes, biztonságos és meghitt közösséget jelent számukra, és áldásul szolgál életük minden más területén is” – hívják fel a figyelmet a kapcsolat fontosságára többfelé. Városunkban a Szövetség a Közös Célokért társulás (SZAKC) a Keresztény Ifjúsági Közösségek, a helyi katolikus plébánia, valamint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének közös szervezésében került sor.

A katolikus plébánián szervezett esemény résztvevőit Hideghéthy Andrea SZAKC elnök köszöntötte. „A mai nap nem csak a házasságot és a családot, hanem legalább annyira a megmaradásunk képességét, a jövőnk ígéretét is ünnepeljük. Úgy vélem, amíg a mi önkéntes Kárpát-medencei összefogásunk él, addig a Kárpát-medence minden szegletében a magyar szó is fennmarad” – idézte Márton Zsuzsannának, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége elnökének a találkozó résztvevőihez írt levelét.

A családokat fogadó Mons. Szakál László János esperesplébános szerint is mindig öröm, ha családoknak vagy leendő házasoknak tarthatnak találkozókat, hiszen maga a házasságkötés is egy életre szóló, felelősségteljes döntés. 

A családi délutánon két előadás várta a megjelenteket. Elsőként Nagy Dávd jogász ismertette a szlovákiai és a magyarországi családtámogatási lehetőségeket. Kiemelte, bár Szlovákia Alkotmánya védi a családokat, de a családtámogatások rendszere elhanyagolt, s így leginkább magukra vannak hagyatva a fiatal családok. Összehasonlította a szlovákiai és magyarországi családtámogatási modelleket hangsúlyozta, hogy a magyar program sokkal inkább kedvező a családok szempontjából.

Őt Nagy Katalin négygyermekes édesanya beszámolója követte, aki két évtizedet élt Kanadában, s egyrészt az ottani, sok esetben nem a józan ész logikáját követő liberális gondolkodásról beszélt, illetve előadásában a férfi és női logika különbözőségeit mutatta be.

Az előadások ideje alatt a gyerekeket kézműves foglalkozások várták.

(nagy, Fotók: Új Krisztina, Nagy Attila)