Back to top

Középkori lakoma – nagyot alakítottak a végzős hotelakadémiások a rauton

Publikálva: 2023, március 26 - 09:37
A dunaszerdahelyi Neratovicei téri Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola végzős hotelakadémiás tanulói tudásuk legjavát mutatták be március 23-án, amikor is a gyakorlati érettségi vizsgájuk részeként „Középkori lakoma” címen ünnepélyes fogadást szerveztek. A rautnak a csicsói Jolán Panzió és Étterem adott otthont, mely az iskola egyik szakképzési helyeként is működik a vendéglátásban és az idegenforgalomban tanuló diákok számára.
Középkori lakoma – nagyot alakítottak a végzős hotelakadémiások a rauton

Az előkészületek már napokkal korábban kezdődtek, a diákok feladata sokrétű volt, ők feleltek a terem díszítéséért, az ételek elkészítéséért, valamint az est programjának megszervezéséért is. Amíg a pincérek előkészítették az éttermi asztalokat – szigorúan a középkorra jellemző tányérok, étkészlet, poharak felhasználásával, addig a szakácsok a konyhában tevékenykedtek.            

A vendégek köszöntése után a diákok egy prezentáció keretében bemutatták a középkor főbb jellemzőit – életkörülmények, öltözködés, tipikus ételek, foglalkozások, majd korhű ruhába öltözve tánccal szórakoztatták a közönséget. A programot ülőfogadás követte, ahol a végzős diákok prezentálták – középkorra jellemző szóhasználattal – és felszolgálták az általuk készített ételeket: 

Előétel: Rözgős a disznaja legjavából

Leves: Kolbászos bableves kerek cipóban tálalva

Főétel: Csirkemájjal töltött csirkecomb, ropogósra sült kacsacomb, csülök lassan sütve, pirongatva

Köretek: krumplis lepényke, hagymás tört pityóka, kemencés kenyér, párolt lilakáposzta, ecetben érlelt zöldségek

Nyalánkságok: kelesztett lepény szilvával, mákkal gazdagon, rögös túróval töltött hajtovány. 

Az ételekhez nem hiányoztak a minőségi borok, pálinkák, sörök és a házi szörpök gazdag választéka.

A rendezvény nagyon jól sikerült, a visszajelzések is azt bizonyítják, hogy a vendégek nagyon jól érezték magukat. Május harmadik hetében prezentáció formájában folytatódik az érettségi vizsgájuk, ahol bemutatják az egész munkafolyamatot és a rendezvényszervezés kiértékelését. 

Vízkeleti László, igazgatóhelyettes

Ezt már olvasta?

Cookies