Back to top

A középiskolai felvételi vizsgákra a rendes időpontban kerül sor

Publikálva: 2021, április 3 - 11:39
A középiskolai felvételi vizsgákra a rendes időpontban kerül sor. Hogy milyen formában lesznek megtartva – távúton vagy hagyományos formában -, a járványhelyzet alakulásától függ.
A középiskolai felvételi vizsgákra a rendes időpontban kerül sor

A felvételi eljárás szabályait még januárban tették közzé.  A középiskoláknak február 26-ig kellett közzétenniük a felvételi követelményeket.

„Ebben az iskolaévben minden diák, illetve a törvényes képviselője két, tehetségvizsgát igénylő, és két, tehetségvizsgát nem igénylő szakra nyújthatja be a jelentkezési lapot” – közölte Viera Babišová, az oktatási minisztérium középiskolákért és az élethosszig tartó tanulásért felelős szóvivője.

Az alapiskoláknak április 8-ig van idejük feldolgozni a jelentkezési lapokat, majd április 16-ig kell továbbküldeniük azokat a középiskolai igazgatóknak.

„Nagyon fontos, hogy a törvényes képviselők a jelentkezési lapok kitöltésekor ne feledkezzenek meg arról, hogy minden iskola esetében fel kell tüntetni a szakirányt” – hangsúlyozta Babišová. Hozzátette: a törvényes képviselő dönti el, hogy a gyerek az első vagy a második vizsgaidőpontban felvételizik-e az adott középiskolára.

A diák törvényes képviselője a jelentkezési lap leadása után egy igazolást, majd pedig egy meghívót kap, melyből megtudja, hogy az adott középiskolában megtartják-e a felvételi vizsgát, vagy sem. Idén nem kötelező kitölteni a gyermek egészségi állapotáról szóló igazolást, néhány szakot kivéve.

A törvényes képviselő elektronikus formában is benyújthatja a jelentkezési lapot - ilyen esetben aláírás nélkül is elfogadják azt. A diák érdemjegyeit az adott alapiskola hitelesíti.

Az Állami Gimnáziumok Igazgatói Szövetsége támogatja a felvételi vizsgák megtartását, ha ezt a járványügyi helyzet is lehetővé teszi. „Készek vagyunk megszervezni a felvételi vizsgákat, ügyelve az aktuális járványellenes óvintézkedések betartására” – közölte Pavel Sadloň, a szövetség elnöke.

A középiskolai felvételikre két időpontot szabott meg az iskolaügyi minisztérium.

Az első 2021. május 3., ha azonban a jelentkezők létszáma azt indokolja, akkor május 4-én is lehetséges a felvételiztetés.

A felvételik második időpontja 2021. május 10. Ez esetben is lehetséges a felvételiztetés még május 11-én is, amennyiben az érdeklődő diákok száma magasabb lenne.

A középiskolai tehetségvizsgák szintén két időpontban, valamint az azokat követő két-két napban valósulnak meg.

Az első kitűzött dátum 2021. május 5. (a diákok létszáma miatt lehet még május 6. és május 7. is), a második pedig 2021. május 12. (valamint május 13. és május 14.).

forrás: TASR/ma7.sk

Ezt már olvasta?