Jelenlegi hely

Közel másfél ezer családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetet regisztrált a rendőrség

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, február 19 - 07:33 | Színes
A rendőrség tavaly 1406 családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetet regisztrált országos szinten. A legtöbb áldozat az elkövető felesége vagy élettársa volt.
Közel másfél ezer családon belüli erőszakkal kapcsolatos esetet regisztrált a rendőrség

Michaela Paulenová, a belügyminisztérium szóvivője elmondta: a családon belüli erőszakkal szembeni hatékonyabb védelem érdekében a közelmúltban több intézkedést is bevezettek. A belügyi tárca emellett tavaly júliusban indított egy kampányt is Holnaptól címmel, melynek célja szintén a családon belüli erőszak elleni hatékonyabb küzdelem.

A szóvivő szerint a rendőrség fokozott figyelmet fordít a családon belüli erőszakra, minden bejelentett esetet külön-külön kivizsgálnak.

A rendőröket felhatalmazták, hogy az erőszakos személyt tíz napra kitiltsák a közös lakásból. Ez idő alatt az illetőnek legalább tíz méteres távolságot kell tartania a veszélyeztetett személytől.

Januártól hatályba lépett az az igazságügyi minisztérium által kidolgozott új jogszabály is, melynek értelmében a bíróságnak kötelessége tájékoztatni a büntetés-végrehajtási intézetet abban az esetben, ha családon belüli erőszak miatt ítélnek el valakit. Az elkövető szabadlábra helyezése esetén a rendőrök így időben intézkedhetnek a veszélyeztetett személyek védelméről. „A tapasztalataink szerint ugyanis az erőszakos férfi elkülönítése a partnerétől, illetve esetleges megbüntetése még nem jelenti azt, hogy nem fog újra erőszakoskodni a szabadlábra helyezése után” – fűzte hozzá Paulenová.

A családon belüli erőszak áldozatai a bűncselekmények áldozatai számára fenntartott nyolc tájékoztatási irodában is kérhetnek segítséget.

A megyeszékhelyeken található irodákat felkereső személyek 14,8%-a már most is családon belüli erőszak áldozata.

A belügyi tárca indítványozta az Állami Lakásfejlesztési Alapról szóló törvény módosítását is. A cél az, hogy azok a kérvényezők, akik bizonyítottan családon belüli erőszak áldozatai, előnyt élvezzenek.

Folyamatban van egy új mobilalkalmazás („Pomáham chrániť”) tesztelése is.

Az alkalmazás részét fogja képezni egy ún. pánikgomb, amelynek megnyomása esetén a rendőrség azonnal megkapja a segítséget kérő személy tartózkodási helyének GPS-adatait. Ez az alkalmazás olyan helyzetekben segíthet, amikor az elkövető elől bujkáló áldozatnak veszélyes lenne telefonon hívnia a rendőrséget.

forrás: Ma7.sk

Címkék: rendőrség