Back to top

Közel 8,8 millió euróba kerül a januári népszavazás

Publikálva: 2023, január 7 - 09:05
Közel 8,8 millió euróba kerül a januári népszavazás megrendezése – tájékoztatta a TASR hírügynökséget a belügyminisztérium sajtóosztálya. A tárca 6,8 millió eurót fizet ki a népszavazási bizottsági tagok, bizottsági elnökök és jegyzőkönyvvezetők jutalmazására, étkeztetésére, illetve a munkavégzésük feltételeinek bebiztosítására.
Közel 8,8 millió euróba kerül a januári népszavazás

A sajtóosztály közlése szerint egészen pontosan 8 789 450 eurót különítettek el a minisztérium költségvetéséből a népszavazásra.

Bérezésre és jutalmakra 1,1 millió eurót, a biztosítási költségekre 384 450 eurót. Nyomdai kiadásokra és terjesztésre, a járási választási bizottságok tevékenységének biztosítására, továbbá a Büntetés-végrehajtási Testület és Igazságügyi Rendészet költségeinek megtérítésére 505 ezer eurót.

A népszavazási bizottságok tagjai 62,71 euró jutalmat kapnak, a körzeti és a járási bizottsági elnökök 81,52 eurót, a jegyzőkönyvvezetők 78,39 eurót.

Speciális körzeti szavazóbizottságok is lesznek, ezek tagjai mennek ki azokhoz a választókhoz, akik a Covid-19 miatt karanténban lesznek, és le akarják adni a voksukat. A speciális bizottság tagjának 200 euró jár, ha a népszavazás napján nem jogosult a választójog gyakorlásáról szóló törvény szerinti bérpótlékra vagy bérkompenzációra.

A népszavazást a Smer-SD és más ellenzéki pártok kezdeményezték, a szavazók arról dönthetnek 2023. január 21-én, egyetértenek-e azzal, hogy népszavazás útján vagy parlamenti határozattal lerövidíthető legyen a választási ciklus.

(tasr/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies