Back to top

Közel 20 millió euróba kerülnek az őszi választások

Publikálva: 2022, június 29 - 08:52
Több, mint 18 millió euróba kerülnek majd az őszi összevont választások. A belügyminisztérium költségvetéséből 14.707.888 €, a statisztikai hivataléból pedig 3.349.500 € van rá elkülönítve, amint az a kormány által a múlt szerdán jóváhagyott harmonogramból kiderül.
Közel 20 millió euróba kerülnek az őszi választások

„El kell mondani, hogy az említett összeg csak a költségvetési kiadásokat foglalja magában. Nem tudjuk még, hogy ténylegesen mennyit költenek majd a választásokra, az csak az utólagos elszámolásokból derül majd ki" - mondta a keddi kabinetülés után Eva Chmelová, a belügyminisztériuma választási igazgatója, aki arról is tájékoztatott, hogy a kormány határidőket is meghatározott a választások előkészítésére.

A javaslat szerint a belügyminisztérium költségvetéséből előirányzott összeget elsősorban a választási bizottságok tagjainak fizetésére, valamint az egyes választási bizottságok tagjainak és jegyzőinek díjazására fogják felhasználni. További összeget fordítanak a szavazólapok és egyéb dokumentumok nyomtatására, valamint a választási bizottságok tevékenységének és a szavazóhelyiségek felszerelésének a biztosítására.

‎A közrend biztosítására is áldozni kell a választások idején. A statisztikai hivatal költségvetéséből előirányzott pénzeszközöket pedig a választási eredmények feldolgozására kell fordítani.

Chmelová szerint a szintén őszre tervezett népszavazás előkészítését nem lehet a területi önkormányzati szervek választásával együtt tervezni. Azzal érvelt, hogy a népszavazást más szavazóhelyiségekben kellene megtartani, és külön bizottságokra volna szükség azokhoz. ‎

Az összevont önkormányzati és regionális választásokat október 29-én tartják. A jelöltlistákat augusztus 30-ig lehet benyújtani. A választási kampány már folyamatban van, és 48 órával a választás napja előtt ér véget.‎

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies