Back to top

A közegészségügy is jóváhagyta a népszámlálás második szakaszának májusi kezdetét

Publikálva: 2021, április 20 - 21:56
Az asszisztens segítségével történő népszámlálásra május 3. és június 13. között kerül sor Szlovákiában.
A közegészségügy is jóváhagyta a népszámlálás második szakaszának májusi kezdetét

Az időpontokat jóváhagyta a Szlovák Közegészségügyi Hivatal, ezek azonban csak akkor érvényesek, ha nem fog romlani a járványhelyzet. Jelenleg még folynak az asszisztált népszámlálás előkészületei az egyes községekben, ami főleg a kapcsolattartó pontok létesítéséből és az asszisztensek felkészítéséből áll. 

Az asszisztált népszámlálást azok vehetik igénybe, akik bármilyen oknál fogva nem tudták maguk kitölteni az elektronikus népszámlálási ívet. Főleg az internet-hozzáféréssel nem rendelkező lakosokról, az idősekről és a marginalizálódott roma közösségek tagjairól van szó.

Az asszisztált népszámlálásba kétféleképpen lehet bekapcsolódni. Minden önkormányzat létesít egy kapcsolattartó pontot, ahol a lakosoknak asszisztens segít majd kitölteni az elektronikus népszámlálási ívet. Emellett a lakosok házhoz is hívhatják az asszisztenseket, ennek érdekében a községet vagy a megfelelő call centert kell tárcsázniuk.

A kapcsolattartó pontokat az állandó lakhelytől függetlenül bárki, bárhol felkeresheti.

Jasmína Stauder, a statisztikai hivatal népszámlálásért felelős szóvivője figyelmeztetett, hogy az asszisztens segítségével történő népszámlálás vonzhatja a csalókat. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy az asszisztált népszámlálás időtartama alatt sem fog senki önszántából kopogtatni az ajtónkon, és nem léteznek papír alapú kérdőívek sem, csakis elektronikus kérdőívek, melyeket tablet, telefon vagy számítógép segítségével lehet kitölteni.

Minden házhoz rendelt asszisztens rendelkezni fog a megfelelő igazolvánnyal, amelyet érkezéskor fel kell mutatnia. Ha fennáll a gyanú, hogy egy csaló asszisztensnek adja ki magát, értesíteni kell a rendőrséget és a községet. Stauder hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy idegeneket ne engedjünk be a lakásunkba, telefonon se adjunk ki magunkról információkat, és visszamenőleg ellenőrizzük le az asszisztens személyazonosságát az önkormányzatnál.

TASR

Ezt már olvasta?

Cookies