Back to top

Kovács Attila iszlámkutató kapta a Vámbéry-díjat

Publikálva: 2020, november 7 - 08:57
Rendhagyó módon, az online térben tartották meg a Vámbéry konferenciát, ezúttal a Termálfürdő konferenciaterméből közvetítve. A Vámbéry Polgári Társulás hagyományos eseményén a Vámbéry díjat is átadták – azt idén Kovács Attila iszlámkutató kapta.
Kovács Attila iszlámkutató kapta a Vámbéry-díjat

A november 6-ai online konferencián Hájos Zoltán polgármester is köszöntötte a Kelet-kutató szaktekintélyeket, egyben a sajnálatát is kifejezve, hogy most nincs lehetőség a városháza dísztermében üdvözölni a kutatókat.

„A 2020-as év sajnos mindannyiunk számára felejthetetlen – mi sem tudtunk most találkozni a Csallóköz központjában. Ez a díjátadás azonban maradjon és legyen továbbra is ünnep és öröm a számunkra, s kívánunk a díj mellé további számos szakmai sikert Kovács Attilának” – fogalmazott Hájos Zoltán, majd Hodossy Gyulával, a Vámbéry Polgári Társulás igazgatójával átadták a kutatónak a Vámbéry-díjat.

„Remélem, hogy sokszor fogunk még találkozni a Vámbéry konferencián, élőben is, hiszen nekem is sokat adott szakmailag e konferencia. Nagyon örülök a díjnak, Vámbéry iránt érzett tiszteletem okán is” – köszönte meg az elismerést Kovács Attila, akinek az iszlám állam képi reprezentációjáról írt cikke rendkívül idézett írás volt az utóbbi években.

Kovács Attila a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Kara Összehasonlító Vallástudomány Tanszékének docense. Tanít emellett Brünnben vallástudományi szakon és szociális antropológián is. Alapvetően az iszlámmal, azon belül is a vizualitás és az iszlám viszonyával foglalkozik.

„Ez fontos téma, sok szempontból. Vizuális világban élünk, ez a muszlim világra is érvényes, akármennyire is korlátozott ott vallásilag a képek szerepe. Mert a gyakorlatban a képek működnek, főleg különböző csoportoknál, beleértve az olyan radikális iszlám szervezeteknél is, mint például az iszlám állam” – mondta el Kovács Attila.

S hogy mit jelent számára a Vámbéry-díj, azt a következőképpen fogalmazta meg.

„Ez egy fontos elismerés. Sajnos nem elégszer hangzik el, de a Vámbéry konferencia ma Közép-Európa leghosszabb ideje működő orientalisztikai tárgyú konferenciája. Fontos tudományos fórum, és maga a díj ennek a fórumnak a megnyilvánulása. Elismerés Vámbéry személye, de a tudományos társaságban résztvevők kutatók kapcsán is.”

(na)

Ezt már olvasta?

Cookies