Back to top

Kosztra András: „Furcsa lenne, ha mi a saját gyermekeinknek rossz ételt kívánnánk adni”

Publikálva: 2021, november 8 - 13:44
Dunaszerdahelyen az elmúlt napok eseményei között az iskolai étkeztetés körül kialakult viharos vita mozgatta meg leginkább a közösségi médiában az érintetteket és az egyáltalán nem érintetteket is. Ennek kapcsán az ügy fejleményeiről Kosztra Andrást, a Gastro DS Kft. vezetőjét kérdeztük meg.
Kosztra András: „Furcsa lenne, ha mi a saját gyermekeinknek rossz ételt kívánnánk adni”

„Elsősorban tudni kell, hogy az eseményeket kiváltó főételnél mi egy, az iskolai normáknak megfelelő, létező ételt terveztünk, sajnálatos módon egy dolgozónk a nyomtatott változatban ezt figyelmetlenségből felülírta” – mondta el Kosztra András, aki szerint való igaz, hogy az étel minősége kapcsán már májusban is megkereste őt a Vámbéry Alapiskolából a szülők egy csoportja.

„Már akkor felkínáltam a szülőknek, jöjjenek el hozzám, és közösen beszéljük át, nézzük meg, mik a problémák. Akkor végül nem jött el senki. A szülőknek még azt is felajánlottam, hogy szúrópróbaszerűen menjenek el, és kóstolják meg az ételt az iskolában, de arra sem reagált senki” – fogalmazott.

A Gastro DS vezetője szerint olyan fényképek is kikerülnek a közösségi hálóra, amelyeken látszik, hogy az ételbe már belenyúltak, például hiányzik belőle, s ez rossz fényt vet a dunaszerdahelyi iskolai közétkeztetést biztosító cégre.

„Nagyon sajnálom azt a harminc szakácsot és segédeiket, akik sok vádaskodásnak és támadásnak vannak kitéve, és ők mégis jönnek, hogy minél jobban tegyék a dolgukat.

A dolgozóinknak is szívügyük az iskolai étkeztetés, hogy a gyerekek tartalmas, lehetőségeinkhez és a normákhoz igazítottan változatos ételt kapjanak.

A most kialakult helyzet mindenesetre önreflexiót is igényel a részünkről is, nem zárjuk ki, hogy valamikor, valamelyik kiadónkban nem volt, vagy részben nem volt meleg az étel. Ez a nem megfelelő munkafolyamat miatt történhetett meg. Úgy, hogy a technológiai folyamatot nem követi az adott alkalmazott, például nyitva hagyja a termoedényt, és onnan kikerül az étel a kiadópultba.

Ezeket a problémákat mindenképpen orvosolnunk kell.

Ezért a technológiai folyamatok állandó betartására egy új, még szigorúbb irányelvet, illetve utasítást adtunk ki, illetve ismertettünk a dolgozóinkal. Magyarán ismét oktatást kaptak arról, melyek azok a feltételek, amelyeket mindenképpen be kell tartani ahhoz, hogy az adott étel megtartsa minőségét, hőfokát.”

Kosztra András elmondása szerint napi szinten – hiszen az a jogszabályok szerint kötelező is – az elkészült ételt még a lezárás és az expedíció előtt certifikáltan lemérik, súlyban, összetételében és hőmérsékletében. Minden ételnek 80 Celsius fok felettinek kell mindig lennie, a konyháról kiindulva. Kosztra jelezte, hogy a kiadókba 10–12 percen belül érkezik meg az étel, ott a dobozt felnyitják, majd ismét lemérik a súlyát és a hőmérsékletét.

„Csak akkor kerülhet ki az étel a melegítő-kiadó pultba, amikor az már perceken belül osztásra kerül. Mindenesetre most ismét szigorítottunk a normáinkon, hogy az előírt technológiai folyamatok során ne fordulhasson elő, hogy bárki kihűlve kapja meg az ebédjét.

Emellett bevezettünk a weboldalunkon is egy újítást: az iskolai ételek mellett ott látható egy kép, amelyen azt láthatják a szülők, miképp is kell kinéznie az adott, aznapi főételnek.

Ezzel párhuzamosan, november 8-ától minden kiadónkban kötelezően egy lefóliázott mintatálalást is elhelyezünk a pulton, mellette kis táblával, amelyen ott szerepel az étel neve, az egész országban használatos kódjele, az ún. normaszáma, az összetétele, illetve a norma szerinti súlya, az egyes összetevőkre lebontva (hús, köret stb.)” – fogalmazott Kosztra, hozzátéve:

„Minden olyan személyt, aki hibázott az adott szituációban, megrovásban részesítettük, illetve két személyi cserét is eszközöltünk, ami garantálni fogja, hogy ott, ahol probléma jelentkezett, már ne legyen hasonló hiba.

Sikerült közös egyeztetést megvalósítani a szülőkkel is. Már májusban eljutott hozzánk egy petíció a Vámbéry Alapiskolából, amit 27 személy írt alá annak idején. Akkor meghívtuk őket egy be nem jelentett ebédre, ahol le lehetett volna tesztelni, milyen ételt és milyen formában kapnak a gyerekek.

Ez a találkozó most folytatódott, három képviselővel találkoztam az ottani szülői szövetségből, s bízom benne, hogy együtt további konstruktív ötleteket tudunk megvalósítani. Kértem, mint szülők, adjanak javaslatokat, hogy mit látnának viszont szívesen a gyermekeik tányérján.

El kell mondanom azt is, az én gyermekeim is, és sok munkatársunk gyermeke, unokája is az iskolakonyhán étkezik. Ezért is furcsa lenne, hogy mi a saját gyermekeinknek rossz ételt kívánnánk adni. Ez nem lehet, nem is lehet így. Tudni kell, hogy mi is kötve vagyunk, hiszen mindenképpen a normák szerint kell dolgoznunk, de a legfőbb célunk, hogy tényleg minőséges táplálékot kapjanak a gyerekek.

Itt kell elmondanom, hogy a friss húst napi szinten egyenesen a vágóüzemtől kapjuk, hetente négyszer kapunk zöldségfélét, gyümölcsöt, hetente kétszer pedig száraz vagy konzervált anyagokat. Azért van ez a sűrű beszállítói harmonogram, hogy ne halmozzuk fel fölöslegesen az élelmiszert, vagyis nehogy lejárt élelmiszer kerüljön az ételekbe. De azért is, ha valamelyik beszállítónk termékét nem megfelelőnek ítélnénk meg, azt a lehető leggyorsabban le tudjuk cserélni.

Tervezzük azt is, hogy egy közvetlen e-mail-címen lehet majd panaszt, névvel, elérhetőséggel benyújtani a Gastro DS-nek. Szeretném hangsúlyozni, hogy szívesen fogadok minden kedves szülőt és közösen szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik-ellenőrizhetjük, mi is kerül a gyerekek asztalára.”

(nagy)

Ezt már olvasta?

Címkék: Gastro DS
Cookies