Back to top

Köszönet a szépségért, a csendért, a nyugalomért, amit a művészek alkotásaikkal adnak

Publikálva: 2024, április 12 - 08:28
Szerdán, április 10-én a Csallóközi Népművelési Központ Gallery Nova kiállítótermébe várták a művészetkedvelő közönséget, a XXVII. Képzőművészeti Spektrum 2024 járási versenye kiállításmegnyitójára.
Köszönet a szépségért, a csendért, a nyugalomért, amit a művészek alkotásaikkal adnak

Jana Svetlovská, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatója üdvözölte a megjelenteket a nem professzionális képzőművészek alkotásai kiállításának megnyitóján, majd a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola diákjának, Lőrincz Bíborkának adta át a teret, aki gitárjátékával köszöntötte a megnyitó közönségét.

Több, mint 50 éves múltra tekint vissza ez a seregszemle, Dunaszerdahelyen pedig a 27. évada zajlik – mondta köszöntője elején Jana Svetlovská, majd hozzátette, több olyan művészt segített már a népművelési központ, akik azóta komoly utat jártak be; többen vannak, akik festőművészek lettek, még többen, akik nem professzionális alkotóként továbbra is a saját és mások örömére készítenek különböző műveket.

„Köszönet a szépségért, a csendért, a nyugalomért – főleg a mai világban –, amit a művészek alkotásaikkal adnak. Talán nem is sejtik, mennyire fontos és különleges az, amit adnak, amit például a mai megnyitón láthatunk tőlük“ – emelte ki az igazgatónő.

Ferdics Béla a zsűri tagjaként köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, örömére nagyon sok alkotás érkezett a járási fordulóba. Párszor volt már alkalma zsűrizni, és nagyra tartja, hogy olyan kiváló zsűri részese lehetett, mint a zsűri elnöke, Bohumír Bachratý, illetve a zsűri harmadik tagja, Katarína Defeo Fiúza Siposová.

A későbbiekben beszámolt az idei versenyről, melyben három alkotói csoportra: a 15-25 közöttiek, a 25 év felettiek, illetve a harmadik, a korosztály nélküliek csoportjára, illetve a festészet, a rajz és grafika és a térbeli alkotások kategóriájára osztották a beérkezett munkákat.

Értékelő szavai közt több alkotót és művet részletesebben is elemzett, külön kiemelte Rigó Tibor faragott munkáit, Rácz Renét, illetve Végh Pétert. Túlnyomó részben kétdimenziós munkák, és tájkép, mint zsáner érkeztek, főleg akril, olaj, rajz, akvarell, vegyes technikával készült, digitális grafikák; műfajilag is színes spektrumú a beérkezett anyag – mondta a zsűri tagja.

Megemlítette a versenyre munkákat beküldő fiatalokat, akik ugyan nincsenek sokan, de nagyon jó minőségű munkákkal jelentkeztek.

Ne féljünk kísérletezni, kilépni a rutin korlátaiból, mondta Ferdics Béla, majd hozzátette:

 „Kísérletezni kell technikákkal, új formai megoldásokkal, lehetőségekkel, nyersanyagok ötvözésével, és ez így van rendjén. Csak így születhet őszinte érzéssel jó alkotás“.

A köszöntő beszédek után a járási verseny díjazottai vehették át a Csallóközi Népművelési Központ igazgatónőjétől és a járási verseny titkárától, kurátorától, Dagmar Madarásovától az elismerő okleveleket, illetve a központ ajándékait.

A 2024-es járási versenyre 28 alkotó 101 munkája érkezett – tudtuk meg a központ munkatársaitól.

A XXVII. Képzőművészeti Spektrum 2024 járási versenye díjazottai:

15 – 25 év közötti alkotók
A. kategória: festmények
Díjazott:
Viktória Ella Medeková
Kiállított alkotások készítői: Dominika Farkašová, Anasztázia Janková, Viktória Ella Medeková
B. kategória: rajz és grafika
Díjazott:
Lea Csibová
Kiállított alkotások készítői: Karolína Réka Miklósová

25 év felettiek
A. kategória: festmények
Díjazottak:
Margita Kollerová, Ester Ksenzsigh, Karolína Miklósová, Rozalia Moriczová, René Rácz, František Tóth
Tiszteletbeli elismerés: Gabriella Badics, Peter Csudai, Karol Dudás, Agáta Koštialová, Zoltán Szalay
Kiállított alkotások: Henrieta Rita Boženíková, Andrea Farkas, Štefan Hangácsi, Rozalia Moriczová, Štefan Radics, Zoltán Szalay, Tomás Sipos, Viktória Vanková, Erika Boros Volner, Tímea Zsemlyeová
B. kategória: rajz és grafika
Díjazott:
Kristína Rumanová
Tiszteletbeli elismerés: Agáta Koštialová
Kiállított alkotások készítői: Andrea Farkas
C. kategória: térbeli alkotások
Díjazott:
Tibor Rigó

Korbesorolás nélkül
E. kategória: digitális alkotások
Díjazott:
Peter Végh
Kiállított alkotások készítői: Kamilla Egri

Rácz László-díj (az év felfedezettej): René Rácz

A megnyitón készült további felvételeinket képgalériánkban tekinthetik meg.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies