Jelenlegi hely

A környezetvédelmi minisztérium támogatja a korszerűtlen lakóépületek felújítását

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2021, január 7 - 18:30 | Hírek
Ján Budaj környezetvédelmi miniszter a TASR hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a régebbi, korszerűtlen lakóépületek tulajdonosai az állammal kötött megállapodás értelmében támogatást kérhetnek otthonaik felújítására.
A környezetvédelmi minisztérium támogatja a korszerűtlen lakóépületek felújítását

A környezetvédelmi tárca vezetője munkatársaival elvetette az előző minisztérium által beígért kazáncserékre vonatkozó támogatásokat.

Helyette a lakóházak energiatakarékossá való átalakítását szorgalmazzák. Az igénylők erre a célra az Európai Unió Gazdaságélénkítő Alapjából kapnak anyagi hozzájárulást. Az előzetes számítások szerint a támogatást Szlovákia-szerte mintegy 100 000 háztartás igényelhetné.

A támogatás nem csupán a kazánok cseréjét érintené. Az úgynevezett Zöld megújulási terv vonatkozna az ablakok, nyílászárók cseréjére, a házak szigetelésére, az esővíz felfogásának megoldására, a komposztálásra, a fűtés korszerűsítésére, a vízmelegítők cseréjére egyaránt – nyilatkozta Ján Budaj.

„A háztulajdonosok szerződést kötnének az állammal, a tervek szerint így a támogatásnak köszönhetően a régebbi ingatlanok a 21. századnak megfelelő modern lakóhellyé alakulhatnak. A támogatás összege 25 000 euró lenne” – mondta a tárcavezető hozzátéve, hogy ezzel a lehetőséggel 5 éven belül lényegesen javulhatna a lakhatás minősége Szlovákia valamennyi régiójában.

Ján Budaj a kazáncserék támogatásával kapcsolatosan megjegyezte, hogy annak már eleve volt egy “születési hibája”. Az előző minisztérium munkatársai ugyanis tízmillió eurós támogatást akartak átjátszani egy beruházónak. Hogy ez nem volt tiszta ügylet, bizonyítja, hogy ez a győztes beruházó aztán a parlamenti választások után már nem jelentkezett az üzletért.

Az új, jelenlegi minisztérium a kazánok cseréjére vonatkozó versenyt beszüntette. A kazánok cseréje azt jelentette volna, hogy a háztartások a meglevő, elavult, szilárd tüzelésű kazánjaikat alacsony káros anyag kibocsátásúra cserélhetik. Ehhez a háztulajdonosnak igazolni kellett volna, hogy szilárd tüzelésű kazánt használ, egy háztartásra pedig 3 000 eurós támogatást ígértek.

A kazánok cseréje azonban nem rossz megoldás, mert ezzel javulhatna a levegő minősége. A szilárd anyagokkal való fűtés, tüzelés ugyanis komoly veszélyt jelent a levegőszennyezés szempontjából.

(teraz.sk/Felvidék.ma)