Back to top

Környezetvédelemről a szakközépiskolában

Publikálva: 2021, május 6 - 08:42
Az Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola diákjai az elmúlt időszakban két, a pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának doktorandusai által tartott online előadáson, valamint az Ekotopfilm – Envirofilm nemzetközi filmfesztiválon vettek részt.
Környezetvédelemről a szakközépiskolában

A pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem kísérleti céllal több középiskolát megszólított, többek között a mi iskolánkat is, az együttműködés céljával. Programjuk alapcélja segíteni a tanárok munkáját, és tágítani a diákok látókörét, főleg környezetvédelmi témákban. Mi éltünk az együttműködés lehetőségével.

Rózsa Gergely és Wittman Réka egyetemi előadók az I. E és a III. E osztályoknak tartottak online előadásokat kémia- és biológiaórákon. Az előadások témái mindenki számára érdekesnek bizonyultak, hiszen azokat úgy építették fel, hogy érthető legyen diákjaink számára, és egyben betekintést nyújtottak a diákoknak az adott témába egy másik szemszögből. 

Rózsa Gergely a hulladékgazdálkodás elveit magyarázta el, a hulladék keletkezésének megelőzését, mennyiségének csökkentési lehetőségeit az Európai Unió útmutatása alapján, valamint a hulladékok reciklizációját. Megtudtuk, hogy az újrahasznosítással pénzt is spórolhatunk: pl. ami elromlott, javíttassuk meg, kölcsönözzünk, legyünk kreatívak, ne egyszerhasználatos termékeket vásároljunk.

Wittman Réka a szennyvízkezelésről és -tisztításáról beszélt. Történelmi visszatekintéséből megtudtuk, hogy a múltban az egyes járványok kialakulása összefüggött a rosszul kezelt szennyvízzel és szemeteléssel. A legnagyobb járványok a pestis és a kolera voltak, amelyeket főleg a szennyvizekben fellelhető kórokozók okoztak. A mai szennyvíztisztítás többfokozatú, és a vizet nemcsak a mechanikai szennyeződésektől, hanem a kórokozóktól is megtisztítják. 

Az előadások végén még maradt idő egy-két kérdésre, és közös beszélgetésre az előadókkal. A diákok nagyon érdekesnek találták az előadásokat. Reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk hasonló témájú előadásokat meghallgatni az egyetemi előadóktól, és így a diákok ismereteiket bővíthetik a környezetvédelem egyéb területein is. 

Hálásak vagyunk az előadóknak, köszönjük szépen Wittman Réka és Rózsa Gergely! 

-------------

Az Ekotopfilm – Envirofilm nemzetközi filmfesztivál Dunaszerdahelyen 2021. április 26 - 30. között zajlott. Fő kérdése így hangzott: bolygónkat vagy önmagunkat változtassuk meg?

Iskolánk, a dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola rendszeres résztvevője ennek a fesztiválnak. Míg az előző években filmvetítéssel és beszélgetéssel egybekötött résztvevői voltunk, idén a pandémiára való tekintettel ez is az online térben zajlott.

A tanórák keretén belül a szervezők otthonainkba hozták a legjobb hazai és külföldi fesztiválfilmeket, amelyek a világ legégetőbb környezeti problémáikkal foglalkoztak, és megoldásokat is kínáltak a környezettudatos életmódra. Ezek a problémák a klímaváltozás, a méhek kihalása, üvegházhatás, globális felmelegedés, elvárosiasodás, telefonfüggőség, műanyaghulladékok... 

A mai ember kényelemben él, mozgásszegény életmódot folytat, nagyvárosokban lakik, ahol a levegőszennyezés oly méreteket ölt, hogy egészségét veszélyezteti. A pazarló életmód felesleges hulladékképződéssel jár, a műanyag hulladékokkal a természet nem tud mit kezdeni, felhalmozódik a vizekben, a szárazföldön. A klímaváltozást a kibocsátott üvegházi gázok idézik elő, amelyeket a fosszilis energiahordozók elégetésével nyernek.

Hatalmas az ökológiai lábnyomunk, nem gondolunk a jövő nemzedékre.

Ezek a problémák mindnyájunkat érintenek. A fesztivál jelszavából kiindulva, ha változtatunk rossz szokásainkon, környezettudatosabban élünk, megóvhatjuk magunkat és Földünket a pusztulástól.

Itt az ideje, fogjunk hát össze!

Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskola

Ezt már olvasta?

Cookies