Back to top

A kormány jóváhagyta az 580 eurós minimálbért

Publikálva: 2019, október 3 - 11:16
Minden idők legmagasabb összegű minimálbérét hagyta jóvá a kormány: 520-ról 580 euróra emelkedik.
A kormány jóváhagyta az 580 eurós minimálbért

A hírt a kormányülés után jelentette be Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő. A szavazásról elmondta, hogy az SNS miniszterei, valamint Gál Gábor (Most-Híd) igazságügy-miniszter tartózkodott a minimálbérről szóló szavazáskor.

„Elsőrendű feladatunk az emberek életszínvonalának emelése. A jelenlegi és az előző kormány is, melynek szintén tagja volt a Smer-SD, sok szociális intézkedést fogadott el” – szögezte le a kormányfő. Szerinte törvénnyel kell védeni a munkavállalók érdekeit. „Az egyik lehetőség, amellyel élhet a kormány, éppen a minimálbér intézménye. Mindegyik kormány nagy hangsúlyt fektetett erre” – tette hozzá Pellegrini. Szerinte a minimálbér 580 euróra emelése „egészséges konszenzus a munkavállalók és a munkáltatók között”.

„Jövőre emelkedik a minimálbér és az adóalap adómentes része. A minimálbér emelése után javul a nettó kereset, több pénz marad az emberek pénztárcájában” – fogalmazott a miniszterelnök.

Értékelte a minimálbérről folytatott konstruktív dialógust a munkáltatók képviselőivel, és elmondta, megérti a szakszervezeteket is. „Egészséges és értelmes kompromisszumra kell törekedni, hogy ne veszélyeztessünk munkahelyeket. Recesszió nincs az országban. Azt szeretnénk, hogy ne csak a minimálbérről beszéljünk, hanem hogy évről évre kevesebben legyenek azok, akik minimálbérért dolgoznak” – tette hozzá a kormányfő.

Pellegrini elmondta, Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter feladatul kapta, hogy határozzák meg az éjszakai munkavégzésért, valamint az ünnepi és hétvégi munkáért járó pótlékot. „Itt nincs szó győztesekről és vesztesekről. Ez volt a célom. A kompromisszum, amit ajánlottunk, segít elérni, hogy teljesítsük az alapvető kritériumokat” – mondta Richter a minimálbérről folytatott háromoldalú tárgyalásokkal kapcsolatban. Szerinte a szlovák gazdaság versenyképes marad. „Mindent megteszünk azért, hogy munkavállalásra ösztönözzük az embereket” – tette hozzá Richter.

Marián Magdoško, a Szakszervezetek Szövetségének (KOZ) elnöke leszögezte: „A szakszervezetek ennek az eredménynek is örülnek. A szlovákiai munkavállalók jobb fizetést érdemelnek az elvégzett munkájukért. Nem hagyjuk abba a bérekért folytatott harcunkat. Remélem, a gazdaság lassulása csak átmeneti. Bizakodó vagyok, remélem, semmiféle krízis nem jön, és tovább javulnak a fizetések” – tette hozzá Magdoško. Végezetül hozzátette, támogatja a Smer-SD minimálbérről szóló javaslatát.

„A módosítás lehetővé teszi a további tárgyalásokat, de meghatározza azt a módozatot is, amit a munkáltatók kérnek: hogy a minimálbér ne legyen politikai játszmák tárgya. Folytatjuk a harcot a minimálbér emeléséért. Megtaláltuk a kompromisszumot, és a 2020-as évre szóló határozatot lezártuk – értékelte a döntést Magdoško.

Forrás: felvidek.ma

Ezt már olvasta?

Címkék: munkabér, mzdy
Cookies