Back to top

Korán érkezett a tél

Publikálva: 2016, november 16 - 16:19
November közepét tapossuk, az időjósok jelzik, a hajnali és reggeli fagyok nem a hónap sokéves átlagának megfelelőek. Korán jött a tél, persze jöhetnek még melegebb napok is, de az első fagyos éjszakákon túl vagyunk. Ettől függetlenül már tapasztaljuk, hogy az üzletek már az év legnagyobb bevételét hozó időszakára, a karácsonyra készülődnek.

Jobb lesz tehát jó nagy adag türelmet merítenünk, mert az utakon, az üzletekben is nagyobb lesz a mozgás főként a hétvégén, de az adventi időszakhoz közeledve már a hétköznapokon is. A türelem kérdése egyébként is érdekes, főleg olyan emberek esetében, akik nem is ismerik egymást. Pedig belőlük olyan városok esetén, mint a miénk is, kevés van. Mégis, a közelmúltban a diákpolgármester választás során a jelöltek mindegyikén programjában elhangzott, valamilyen formában szeretnék közelebb hozni egymáshoz a városban tanuló ifjúságot.

Ebből is egyértelmű, hogy már a fiatalabb korosztály is érzi, a nagy rohanás közepette szükség volna arra, hogy az autóbuszállomáson vagy éppen a városban sétáló kortársaikat megismerjék, hiszen egy helyen tanulnak, élnek. Már ők is látják, hiába a nagy pörgés a mindennapokban, az utat egymáshoz mégis nehéz megtalálni.

Az üzletek között sétáló tömeget figyelve is gyakran eszünkbe jut, hogy csak elmegyünk egymás mellett, az adventet, a karácsonyra való lelki készülődést is elfelejtjük. A cél lebeg előttünk, miközben az oda vezető útra valahogy kevesebb figyelem kerül. Pedig sejtjük, a tél, a hosszúra nyúló esték lehetőséget kínálnak a hosszabb beszélgetésre. Gondoljunk erre is, ne csak a hajtásra, hamarosan indul a karácsonyi vásár, amely nem csak városunkban, hanem a környező fővárosokba is rengeteg érdeklődőt vonz. A forralt bor vagy a tea mellett beszélgessünk, ismerjük meg a másikat, hiszen nem is sejtjük mennyi új szemlélet és titkot rejt a világ.

Rajkovics Péter

Megjelent a DH 2016/17.számában.

Ezt már olvasta?

Cookies