Jelenlegi hely

Könnyebbé válik a kutyák azonosítása - VIDEÓ

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, augusztus 27 - 20:41 | Közérdekű
Szeptembertől kötelezővé válik a kutyatulajdonosok számára az ebek csipeztetése.
Könnyebbé válik a kutyák azonosítása - VIDEÓ

A szeptember után születő kutyusok esetében a gazdának az első eladás előtt csipeztetnie kell az állatot, legkésőbb viszont az eb 12 hetes koráig. A művelet ára a törvény szerint maximum 10 euró lehet (a szükséghelyzetben élők számára ezt az összeget az állam téríti), s az állatorvosnak a csipezést követő 24 órán belül regisztrálja a központi rendszerben a kutyát.

A korábban született kutyusok esetében 2019.novemberének végéig kell a gazdáknak csippel ellátniuk a kutyájukat, de amennyiben szeretné eladni az ebet, akkor még ezt megelőzően kell elvégezni a csipezést. 

Az állatorvos ezt követően nem végezhet semmilyen műveletet olyan kutyán, amely nincs csippel ellátva, máskülönben akár 20 ezer eurós bírságot kockáztat, kivételt csak olyan esetek jelentenek, amikor ezzel emberi egészséget kockáztatna. A gazdának a kutya eladását vagy esetleg elpusztulást 21 napon belül kell jelentenie majd az állatorvosnak. A gazdának pedig 50 eurós bírságot szabhatnak ki, amennyiben kutyája a határidőkön túl nem rendelkezik csippel.

A csipezéstől azt várják a törvényhozók, hogy könnyebbé válik az elkóborolt állatok azonosítása, amely egész Szlovákiában komoly gondokat okoz. Maga a folyamat a regisztrációval együtt a szakértők szerint 20-30 percet vesz igénybe, az eb számára pedig egy bőr alatti injeckció. 

Nézzék meg a csipezés kapcsán a DSTV riportját is.