Jelenlegi hely

Könnyebbé teszik a gyógyulás napjait

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, május 14 - 15:24 | Hírek
Hatodik alkalommal jutalmazták a Dunaszerdahelyi járásban dolgozó nővéreket és ápolókat az Ápolók nemzetközi napja alkalmából rendezett hétfői ünnepi esten, amely az Összefogással a holnapért Polgári Társulás és a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat MKP-s képviselői klubjának kezdeményezésére valósult meg.
Könnyebbé teszik a gyógyulás napjait

A gála elején Szabó Emma, a Novus Ortus Diákszínpad tagja és Szolgai Mária, az Egészségügyi Középiskola szavalatát hallgathatta meg a közönség. Ezután Hájos Zoltán polgármester emelte ki, hogy hatodik alkalommal Dunaszerdahelyen is ünnepelik a nővéreket, mert úgy érezték, erkölcsi kötelességük, hogy megköszönjék az egészségügyben dolgozó ápolók munkáját. Azoknak, akik nagy szeretettel, elhivatottsággal végzik munkájukat, akár az orvosok mellett, a kórházi vagy szociális intézményekben, a magánrendelőkben vagy éppen a bölcsődében. Egyúttal a munkájuk lelki és fizikai kihívásait is kiemelte, amelynek ellenére mindig van erejük pozitív erőt adni a betegeknek.

Fekete Mónika a Nővérek és Szülészasszisztensek Regionális Kamarájának elnöknője a kamara nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Szólt az ápolók nemzetközi napjának történetéről és az őket érintő kihívásokról napjainkban.

1820. május 12-én született Florence Nightingale angol ápolónő, a modern betegellátás és nővérképzés úttörője, akinek születésnapján tartják az Ápolók Nemzetközi Napját.   
1853-ban, mikor kitört a krími háború, és az angol közvélemény elszörnyedt a katonai kórházakban uralkodó állapotokat taglaló jelentéseken. A hadügyminiszter Nightingale-t bízta meg a nővéri ügyelet ellátásával. Scudariban (ma Isztambul egyik kerülete) látott munkához az általa kiválasztott 38 ápolónővel. A zsúfolt és büdös barakkokban a több ezer beteg közül soknak nem jutott sem ágy, sem ruha, sem gyógyszer, napi fél liter vizet kaptak ivásra és mosdásra, s mindenhol nyüzsögtek a patkányok és bolhák.

Nightingale jobb higiéniai viszonyokat teremtett, javított az élelmezésen, az adminisztráción, minden nap órákat töltött a barakkokban és még éjjel is körbejárt betegeit vigasztalni. A The Times jelentése, majd Longfellow verse nyomán kapta a „lámpás hölgy” nevet, lámpása az ápolás jelképe lett. Munkája révén a halálozási arány hónapok alatt 42-ről 2,2 százalékra csökkent.

A kitüntetéseket visszautasította, nem akart híres lenni, újonnan jött hírnevét kihasználva a kórházi viszonyok javításáért lobbizott. Alapítványának 45 ezer fontot adtak össze, 1859-ben közreműködésével alakult meg a körzeti ápolónők első egyesülete, a Katonai Orvosi Iskola, majd 1860-ban a Szent Tamás Kórházban a Nővérképző Iskola. Később tevékenysége bábaasszonyok és dologházi ápolók képzésére is kiterjedt, 1910-es halálakor csak az Egyesült Államokban több mint ezer ilyen intézmény létezett. Nightingale felismerte: a beteg jobb gondozást kap családja körében, és látogató ápolói szervezeteket alapított.

Az ünnepségen tíz kiemelkedő munkát végző, az egészségügyben dolgozó ápolónőt jutalmaztak. Hat személyre, akik a dunaszerdahelyi kórházban dolgoznak, az egészségügyi nővérek regionális szervezete tett jelölést, két nővért, akik a Dunaszerdahely városa által fenntartott intézményekben dolgoznak, a városi hivatal választot ki, két nővérre, akik magánorvosi rendelőben dolgoznak, a polgárok tehettek javaslatot.

Az idei díjazottaknak Hájos Zoltán, Fekete Monika és Berényi József megyealelnök adta át az elismeréseket.

Vass Vlastimila

Vass Vlastimila 39 éve szülészasszisztensként dolgozik. Idén ünnepli 60. születésnapját, három gyermek édesanyja és büszke nagymama. Az alapiskola elvégzése után a dél-morvaországi Tisnov városában járt  gimnáziumba, majd Brünnben az egészségügyi középiskolában szülészasszisztensként végzett. A tanulmányai befejezése után két évig a znojmói kórházban dolgozott, 1982-től pedig a dunaszerdahelyi kórház alkalmazottja. Vlastimila megbízható, kiváló elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkezik. A kismamákkal és a kollégákkal is remek a viszonyt ápol. Az osztály működését biztosító feladatoknál kreatív és rugalmas, készségesen szerepet vállal a kollégák helyettesítésében is. Lelkesen átadja tudását a fiatal szülészasszisztenseknek, munkáját becsületesen és precízen végzi.

Bódis Ágnes

Bódis Ágnes 31 éve a belgyógyászati osztályon dolgozik egészségügyi nővérként. Becsületessége és áldozatkészsége példaértékű. A sokéves gyakorlati tudását úgy alkalmazza a mindennapokban, hogy azzal a betegek és a felettesei is elégedettek. Készségesen részt vállal az osztály működését biztosító feladatok ellátásában. Munkáját becsületesen, alaposan és megbízhatóan végzi. A kollégák nagyraértékelik optimizmusát, kiegyensúlyozottságát és jó humorát. A fiatal kollégák számára példaértékű a betegekhez való viszonya, a szaktudása és a sokéves tapasztalata.

Csicsay Adrianna

Csicsay Adrianna a dunaszerdahelyi egészségügyi középiskolában végzett általános nővérként. 20 éve a hematológiai osztályon dolgozik egészségügyi nővérként. Munkáját professzionálisan, becsületesen és megbízhatóan végzi. A betegekhez készséges, türelmes és empatikus. Kedvességével és bíztató szavaival igyekszik átsegíteni a pácienseket a nehéz, betegségekkel küzdelmes időszakon. A kollégák között is közkedvelt kiváló humorának és optimizmusának köszönhetően.

Ábrahám Piroska

Ábrahám Piroska az egészségügyi középiskola elvégzése után 1985-ben a dunaszerdahelyi kórház sebészeti osztályán kezdett dolgozni két műszakban. 1993 és 2014 között a kórház radiológiai osztályán radiológus asszisztensként dolgozott, ahol az invazív beavatkozásoknál asszisztált, adminisztratív munkát végzett, a betegeket különböző vizsgálatokra rendelte be. Jelenleg a SAGAX magán egészségügyi központban az MRI részlegen recepciós. Gazdag szakmai ismeretekkel és tapasztalattal rendelkezik, mindezt a mindennapokban alkalmazza. Megbízható, becsületes és kiválóan tud dolgozni csapatban. Jelenleg is bővíti ismereteit különböző szakelőadásokon. Ábrahám Piroska olyan egészségügyi szakember, aki kiváló szaktudással rendelkezik és mindemellett emberséges.

Nagy Valéria

Nagy Valéria a dunaszerdahelyi kórház központi sterilizálójának a főnővére. 1976-ban az egészségügyi középiskola elvégzése után a dunaszerdahelyi kórház belgyógyászati osztályán kezdte pályáfutását, majd 1979-ben átkerült a központi sterilizálóba, ahol jelenleg is dolgozik. Munkája során folyamatosan továbbképzi magát, bővíti szakismereteit, amelyeket a kollégáival is megoszt. Fontos szerepet vállal az osztály fejlesztésében, a sterilizáció során alkalmazott legújabb technológiák bevezetésében. 2003-tól főnővérként dolgozik. Egész életét a hivatásának szentelte, 40 éve egy munkahelyen dolgozik.

Madarász Szilvia

Madarász Szilvia 35 éve dolgozik egészségügyi nővérként. 1982-ben általános nővér szakon végzett a dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolában. Dolgozott a belgyógyászati osztályon, a bölcsödében és fogászati rendelőben is. 1994-től a radiológiai osztály nélkülözhetetlen munkatársa, ahol a betegeket szonográfiára, mamográfiára vagy CT-re irányítja. 2004-ben érettségi utáni specializált tanfolyamot végzett egészségügyi informatika szakirányon. A kórházban az információs-kommunikációs technológiákban éleljáró, aminek köszönhetően hozzájárul az osztály racionális működtetéséhez.

Hegyi Zsuzsanna

Hegyi Zsuzsanna a dunaszerdahelyi gyermekotthonban kezdett dolgozni, ahol az elhagyottak, elesettek mindennapjait igyekezett szeretetével szebbé tenni. Úgy érezte, minden gyermek a családjához tartozik. A gyermekotthon után a dunaszerdahelyi szociális központba került, a fogyatékkal élők napközi otthonába. Egy olyan közösségbe, ahol nagyon súlyos, többszöri fogyatékkal élő, szeretetre vágyó emberek várták keze simogatását. A beszélni nem tudókat versekkel, dalokkal szórakoztatta, a még magatehetetlenebbekről el nem fogyó szeretettel gondoskodott, hogy örömmel járjanak a közösségbe. A hosszú évek alatt egy egész életre való szeretetet kapott a fogyatékossággal élő emberektől. Jelenleg a nyugdíjas napjait egy segítségre szoruló kisfiúnak szenteli, hogy a sok szeretetet, amit kapott, továbbadhassa.

Keszeli Melinda

Keszeli Melinda a dunaszerdahelyi Idősek Otthonában dolgozik nővérként. Empatikus, türelmes és mindig mosolygós. Ennek köszönhetően közkedvelt a lakók és a kollégák körében is. Munkáját magas szakmai színvonalon végzi. Nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az idősek igényeit kielégítse, mindig szem előtt tartja az egyént, legyen egészséges vagy beteg. Az idős lakókkal együttérző, aminek köszönhetően visszaadja nekik az életkedvüket. A kollégák körében közkedvelt, az egészségügyi nővérek és ápolók támasza. Segíti a fiatal kollégák szakmai fejlődését. Mindig azt hangsúlyozza, hogy a beteg és idős emberek ápolásánál azt kell szem előtt tartani, hogy az öregséget ne nevessük ki, mert mindnyájan az öregedés felé tartunk.

Házi Erzsébet

Házi Erzsébet 1960-ban született. Az alapiskolát Dióspatonyban végezte. 1978-ban a Dunaszerdahelyi Egészségügyi Középiskolában végzett gyereknővér szakon. 1978 és 81 között a nőgyógyászati osztályon dolgozott. 1983-tól 9 éven keresztül a sebészeti osztály munkatársa volt. 1993-ban Pozsonyban érettségi utáni műtősnővéri szakképző tanfolyamot végzett, 2006-ig a kórház sebészeti osztályán dolgozott műtősnővérként. 2006-ban a Sagax magánklinikára kerül, ahol a mai napig műtősnővérként dolgozik.

Marczell Adrianna

Marczell Adrianna 1986-ban végzett a nagyszombati egészségügyi középiskolában. Somorján a bölcsödében kezdett dolgozni, majd két év után a dunaszerdahelyi kórház belgyógyászati osztályára került, ahova a vesedialízis is tartozott. Később a dialízis magánkézbe került, ma Nephocentrum Impax néven működik. Adrianna jelenleg is itt dolgozik. Munkáját szereti és felelősségteljesen végzi.

A díjátadást követően Berényi József kért még szót, aki hangsúlyozta, már ugyan nem a megye működteti a kórházat, de továbbra is részt vesznek a működésben és várják a nővérektől a véleményeket, ötleteket, ahogy az Egészségügyi Középiskola kapcsán is, amely a megye által fenntartott oktatási intézmény. Arról is szólt, hogy rendkívül fontosnak tartja az ilyen díjazást, s ilyen módon rávilágítani az egészségügyi dolgozók munkájára, akik anyagilag sincsenek megbecsülve, amin közös erővel változatatni kell.

Az ünnepi fotók elkészülte után az est során második alkalommal a Kosár-házaspárt zenés előadása emelte a díjátadó fényét, majd ünnepi fogadással zárult a gála.