Back to top

Konferencia-liga, az UEFA új klubsorozata

Publikálva: 2021, május 6 - 15:12
Mit kell tudni az UEFA klubsorozatainak felépítéséről, amely az új 2021/22-es szezon kezdetétől lép életbe?
Konferencia-liga, az UEFA új klubsorozata

Ahogy azt tegnap közöltük, a DAC a Zsolna felett aratott hétvégi győzelmével újra kijutott a nemzetközi kupaporondra. Még a Bajnokok Ligájában (BL) való szereplésre is van matematikai esélyünk, míg a második és harmadik helyezés az újonnan létrehozott Európa Konferencia-ligába (EKL) jelent bejutást.

Ezért Szlovákia az UEFA klubranglistáján elfoglalt 30. helyezése a felelős, amely az elmúlt öt év eredményeit összesíti. Pont ez a ranglista határozza meg az egyes országokból érkező klubcsapatok számát az egyes versenysorozatokban.

A Fortuna Liga győztese a Bajnokok Ligájának 1. selejtezőkörében kezdi meg szereplését, és a csoportkörbe való bejutás eléréséhez négy akadályon kell átküzdenie magát. Ha valamelyik előselejtezős fordulóban vagy a play-offban búcsúzik, még mindig lehetősége van javítani az Európa-ligában (EL) vagy az EKL-ben, méghozzá ekképp:
- ha a BL 1. előselejtezőjében esik ki, az EKL 2. előselejtezőjébe jut
- ha a BL 2. előselejtezőjében esik ki, az EL 3. előselejtezőjébe jut
- ha a BL 3. előselejtezőjében esik ki, az EL play-offjába jut
- ha a BL play-offjában esik ki, az EL csoportkörébe jut

A Bajnokok Ligája csoportkörében továbbra is 32 csapat vesz részt, összesen ebben a versenysorozatban az előselejtezőkkel együtt 80 csapat méretteti meg magát.

Sokkal komolyabb változásokra kerül sor az Európa-ligában, amelyben az elmúlt három évben szerepelt a DAC. Az EL-ben lecsökkent a csoportkörben résztvevő együttesek száma (48-ról 32-re), emellett a kvalifikáció csak a 3. előselejtezőtől veszi kezdetét, és csak kétfordulós lesz (3. előselejtező, play-off). Összességében 57 klub kapcsolódik be az EL-be, ezekből mindössze 20 kiléte lesz biztos a kezdést megelőzően, a fennmaradó 37 a Bajnokok Ligájából való kiesés után kerül át az EL-be. És pont ez lesz az egyetlen módja a 2021/22-es szezontól, hogy egy szlovákiai csapat az EL-ben szerepelhessen, ugyanis csak az UEFA rangsor tizenöt legmagasabban értékelt országának a klubjai juthatnak be oda (az 1. Spanyolországtól a 15. Csehországig). Az EL előselejtezőjében/play-offjában való búcsú az EKL legközelebbi fázisába való bejutást jelent.

Most pedig térjünk át az új Európa Konferencia-ligára, hiszen pont ez lesz az a versenysorozat, amelyben a szlovákiai csapatok lesznek majd érdekeltek. Az EKL-be kapcsolódik be a legtöbb klub: 184 az UEFA 55 tagországából. Szlovákia három indulóhellyel rendelkezik, akárcsak eddig az Európa-ligában. Ezeket a kupagyőztes és a bajnokság második, továbbá harmadik helyezettje szerzi meg, illetve, ha a bajnok lenne a kupagyőztes is, abban az esetben a második, a harmadik és az utolsó kiadó helyért folyó selejtező győztese jut az EKL-be.

Az EKL is négy előselejtezőből áll (1., 2., 3., play-off; mindegyik kétmeccses), amelyeket követően jön a csoportkör, 32 gárda részvételével (nyolc négycsapatos csoport). Az előselejtezőkben/play-offban való búcsú az jelenti, hogy az adott együttes számára véget ért az európai kupakaland arra a szezonra.

Előre meghatározott séma alapján az EKL-be a BL és az EL sikertelen csapatai is becsatlakoznak. Az EKL csoportkörében viszontláthatjuk az EL play-offjában elvérzett 10 csapatot, a fennmaradó 22 helyért az EKL selejtezőiben folyik majd a harc.

Az EKL 1. előselejtezőjének nyitómérkőzéseit 2021. július 8-án, csütörtökön játsszák. A visszavágók egy hét múlva kerülnek megrendezésre, a további előselejtezők pedig csütörtökönként, egészen augusztus 26-ig vannak programon. Az EKL csoportköre 2021. szeptember 16-án indul és december 9-én fejeződik be. A tavaszi kieséses szakasz az ún. play-off selejtezője előtt kezdődik, amelyben az EKL nyolc csoportmásodikja mérkőzik meg az EL csoportjainak nyolc harmadik helyezettjével. A párharc továbbjutói az EKL nyolc csoportgyőztesével a megszokott módon folytatják a nyolcaddöntőtől. Az EL és az EKL mérkőzéseit is főként csütörtökönként rendezik majd.

Az EKL 1. előselejtezőjének sorsolását 2021. június 15-én tartják, másnap a 2. előselejtező sorsolása zajlik majd. Ami a szlovákiai csapatokat illeti, azok az 1. előselejtezőben kezdik meg a szereplésüket. 

dac1904.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, Európska liga, UEFA
Cookies