Back to top

Komolyabb viták nélkül zajlott a testületi ülés

Publikálva: 2020, február 26 - 08:59
Ebben a választási időszakban tizedszer ülésezett városunk képviselő-testülete kedd délután.
Komolyabb viták nélkül zajlott a testületi ülés

Az ülés kezdetén a képviselők részben módosították a napirendi programot, majd meghallgatták a főellenőr beszámolóját a 2019-es ellenőrzésekről. Ebben Fekete Zoltán ismertette, 10 ellenőrzést hajtott végre a városi hivatalban, egyet a Csaplár Benedek VMK-ban, egyet pedig a Szociális szolgáltatóközpontban. A 12 ellenőrzésből 5 alkalommal talált hiányosságokat. Ezután a főellenőr az idei vizsgálatokra is kitért, a testület pedig megszavazta a határozati javaslatot az ellenőrzési tevékenységének tervezetére 2020 első félévére.

Vitát az ülésen csak a következő pont váltott ki, amelynek során  a FAMILY RESIDENCE lakópark infrastrukturális területeinek jelképes, három eurós átvétele. Hasonló beruházások esetén ugyanis a közvilágítás és a közutak városi tulajdonba való átvétele teljesen természetes, viszont Hakszer Roland képviselő azt nehezményezte, hogy a pénzügyi szakosztály vezetője, Pápay Zoltán korábban nem jelezte a testületnek, hogy családja révén érintett a kérdésben. Hakszer szerint így a főosztályvezető extra profithot jut a projekt révén, ezt etikátlannak tartja és ezért személyes felelősséget kellene vállalni. A pénzügyi bizottság vezetője, Hodosy Szabolcs ugyanakkor reakciójában jelezte, Pápay a bizottságuk ülésén jelezte az érintettséget. A képviselők végül 17 igen és 2 nem szavazat mellett elfogadták a határozati javaslatot.

A testület emellett döntött a város tulajdonában levő, az Újfalu 2441. és 5555. sz. lakóházban található lakások bérleti díjának emeléséről, ennek fényé ben a bérleti díj a beszerzési ár 5%-ára emelkedik, hogy a jövőben a nagyobb javítási munkálatokat is fedezni tudják az épületben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a városi díjazottakról is döntés született, de a város 2020-2024-es évekre vonatkozó sportkoncepciója is elfogadásra került. Ennek kapcsán Nagy Krisztián az érintett biztottság elnöke elmondta, örömteli, hogy Dunaszerdahelyen az országos átlag feletti összeggel támogatja a város a sportszervezeteket és a sportolók száma is jelentős, ugyanakkor bizonyos, hogy az új kormány alakulásával a koncepció is majd finomításra kerül, hiszen a törvényi szinten is változások várhatók.

A képviselők elé került a Csaplár Benedek VMK előtt található autóbusz-megálló áthelyezése elleni petíció is. Hájos Zoltán polgármester ennek kapcsán elmondta, azért került sor a megálló áthelyezésére a városi hivatal mellé, mert a VMK előtti részen veszélyessé vált a közlekedés az autóbuszok miatt, hiszen gyakran akár több busz is állt egyszerre a megállóban, amely kockázatot jelentett a közlekedőknek ezen a ponton, ahol több letérő is található. A városi hivatal előtti megálló már kialakításra került, az úthibák ezen a részen pedig amint az időjárás engedi ugyancsak ki lesznek javítva - derült ki a polgármester Őri Rita képviselőnek adott válaszából.

Az egyebek programpont során Bachmann László képviselő kérte, hogy a városi rendőrök fordítsanak megkülönböztetett figyelmet az egyre elszaporodó harci kutyákra az Észak II-es lakótelepen, Horváth Zoltán pedig a Makovecz Imre által tervezett dunaszerdahelyi építmények nagyobb védelme mellett foglalt állást. Karaffa Attila alpolgármester a kommunizmus áldozataira történő megemlékezésekre hívta fel a figyelmet és arra biztatta a képviselőket, ők is szavazzanak a kereskedelmi lánc hónap végéig történő versenyében a dunaszerdahelyi játszótérre. Őri Rita kérdésére válaszolva pedig kiderült, a sikabonyi temetőnél lévő körforgalom építése a gázművek által kért és korábban nem jelzett munkálatok miatt csúszott az elmúlt évről át idén, mert azt a fűtési szezonban nem lehetett elvégezni, de annak végeztével elkezdődik a forgalmi csomópont biztonságosabbá tétele.