Jelenlegi hely

Köldökzsinór Program már a felvidékiek számára is

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, január 7 - 14:12 | Színes
A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló magyar jogszabály módosítását 2017.december 12-én fogadta el a Magyar Parlament, amely a határon túliak számára 2018. január 1-jével lépett hatályba, és lehetővé tette a Magyarországon kívül született magyar gyermekek után járó egyszeri anyasági támogatást. Emellett ezzel a törvénymódosítással a magyar kormány kiterjesztette a határon túli magyarokra a Babakötvény elérhetőségét is.
Köldökzsinór Program már a felvidékiek számára is

Mivel a szlovákiai magyarok számára a hatályos szlovákiai jogszabályok tiltják a kettős állampolgárságot, ezért a megszabott feltételek közül a magyar állampolgárságot a szlovákiai magyar igénylők esetében a Magyar Igazolvány helyettesíti, melyet a magyar konzulátusokon és a SZAKC (Szövetség a Közös Célokért) irodáiban http://www.szakc.sk/irodaink kérvényezhetik a jogosultak.

A második feltétel teljesítését - ami az újszülött gyermek magyar nyelvű anyakönyvezése - a hatályos szlovák törvények lehetővé teszik, tehát ez a feltétel minden gond nélkül teljesíthető.

Az anyasági támogatást (64 125 Ft összegben), amely gyermekenként egyszer igényelhető és alanyi jogon jár minden édesanyának, a születést követő hat hónapon belül kérhetik a magyar állampolgárok - esetünkben a Magyar Igazolvánnyal rendelkező szlovákiai magyarok - akik gyermeküket a magyar rend szerint anyakönyveztették.

A Magyar Igazolvánnyal rendelkező, nem magyar állampolgárok, akiknek országa tiltja a kettős állampolgárságot - esetünkben a szlovákiai magyarok - gyermekenként 42.500 forintos életkezdési támogatást is kaphatnak majd, és Start-számlát is nyithatnak.

Mindennemű kérdésre a jogosultak választ kapnak a magyar konzulátusokon, a SZAKC irodáiban, illetve az MKP szociális és egészségügyi alelnökénél (b.nemeth.g [at] gmail.com), Németh Gabriellánál. A gyermekek magyar nyelvű anyakönyvezésekor esetlegesen felmerülő jogi problémák, illetve az anyakönyvvezetők esteleges önkényeskedése folytán adódó gondok megoldásában rendelkezésükre áll az MKP közigazgatási és önkormányzati alelnöke (ildiko.korosiova [at] gmail.com) Kőrösi Ildikó is.

A jogosult személyek az egyszeri anyasági támogatási igénylésüket egyelőre csak a konzulátusokon nyújthatják be, de rövid időn belül az igénylések fogadására jogosultak lesznek a lakossághoz legközelebb eső SZAKC-irodák is (http://www.szakc.sk/irodaink). Mind a Babakötvényt, mind az egyszeri anyasági támogatást csak a 2017.június 30-a után született gyermekek szülei kérvényezhetik - tájékoztatta portálunkat Németh Gabriella, az MKP szociális és egészségügyi alelnöke.