Jelenlegi hely

A Kobak Tanodában a kicsik játszva készülnek az iskolára

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, június 18 - 18:58 | Oktatás
Közeleg a nyári vakáció, s ezzel párhuzamosan nő az iskolások öröme. Várják a gondtalan pihenést. A szülőkre nagy terheket ró a két hónap betervezése, főleg ha még kicsi a gyerekük. Általában azonban kevesen gondolnak a szeptemberre - írja a ma7.sk.
A Kobak Tanodában a kicsik játszva készülnek az iskolára

A leendő elsősök szülei viszont sűrűn gondolnak a szeptemberi tanévkezdésre. Vajon bírni fogja a gyerek? Tud majd figyelni? Megjegyzi, amit az iskolában hall? Nem lesz neki túl gyors a tempó? Hogy fog menni az olvasás, az írás? Számtalan ilyen és hasonló kérdés jut eszébe az iskolába készülő kisgyermek szüleinek. A szülő aggódik, hiszen látja, hogy a gyereke még mennyire játékos, meg nem ülne pár percnél tovább. Csapong a fantáziája, vagy éppen úgy elmerül saját kis világában, hogy alig lehet onnan kibillenteni. Az egyik gyerek meg nem szólalna idegenek előtt, a másiknak be nem áll a szája.  Van, aki szeret rajzolni, de olyan is akad, akinek még a pálcikaember sem megy. Mi lesz velük az iskolában?

A szerető figyelem a legfontosabb

Az iskolaérettség összetett fogalom. Magában foglalja a fizikai, lelki és szellemi fejlettségi szintet. Ha bármely területen probléma merül fel a kisgyermeknél, arra a tapasztalt óvodapedagógus felfigyel, és megoldást javasol a szülőnek. Az óvodában  természetesen nemcsak a problémák megoldására összpontosul a figyelem. Az iskolára való felkészítés az óvoda fő feladatai közé tartozik. Itt nem kifejezetten csak a számolás, az idegen nyelv, a szókincs bővítése és a kéz finommotorikájának a megalapozásáról van szó. Ugyanilyen fontos a gyermek szocializálódása, lelki érettsége, valamint szellemi és fizikai fejlettsége. Mindazon képességek kialakulása, amelyek segítségével az iskolában megtanul írni, olvasni, számolni, összpontosítani, szöveget értelmezni, önállóan gondolkodni. Tévednek azok, akik úgy gondolják, hogy az iskolára való felkészítés kizárólag az óvodák feladata. A kisgyermek fejlődése szempontjából a család áll (kellene, hogy álljon) az első helyen. Édesanya, édesapa, a nagyszülők szerető figyelme, a velük töltött idő a gyermek számára a legfontosabb. A mindennapi beszélgetés, a játék és a mese meghatározó a személyiségfejlődésben.

Minden gyermek fejlődése egyedi. Van úgy, hogy a család minden igyekezete mellett hozzáértő  külső segítségre van szükség már az iskolakezdés előtt. A szülőket az óvodapedagógusok szaktanácsadók segítik abban, hogy felismerjék azokat a területeket, amelyek fejlesztésre szorulnak. Szakszerű módszerek alkalmazásával nagy sikert lehet elérni a gyermek képességeinek fejlesztésében, megkönnyítve a tanulás folyamatát.

Cél: az iskolába való átlépés megkönnyítése

Jefferies Makki Márta igazi szakembere a témának. Dunaszerdahelyi Kobak Tanodájában átfogó iskola-előkészítő, képességfejlesztő foglalkozásokat tart nagycsoportos óvodásoknak. A pedagógus 14 évnyi tanítói tapasztalat, számos továbbképzés és a gyógypedagógiai diploma megszerzése után 12 évig a Dunaszerdahelyi Pedagógiai Pszichológiai Tanácsadó és Megelőző Központ alkalmazottjaként dolgozott. Tavaly megnyitotta a Mandala Művészetterápiás Műhelyt és Mesekuckót, s azon belül a Kobak Tanodát.

– Látva és tapasztalva, hogy rohanó világunkban mennyi a problémás gyermek és felnőtt, s milyen nagy szükség van a segítségre és a tanácsadásra, úgy döntöttem, hogy az eddigi tapasztalataimat és a képzéseken szerzett tudásomat egységbe ötvözve úgynevezett szelíd művészetterápiás és meseterápiás módszerekkel segítem a gyermekek és felnőttek (szülők) problémáinak megoldását. A művészetek, a kreatív alkotás, a zene és a játék eszközeit használom. A Kobak Tanodában nemcsak képességfejlesztés folyik, hanem a személyiség és az érzelmi intelligencia fejlesztésére is nagy hangsúlyt helyezünk – beszél a munkájáról Jefferies Makki Márta. Elmondja, hogy előzetes képességvizsgálat alapján komplex fejlesztést nyújtó foglalkozásokat tartanak személyre szabva,  3-4 fős csoportokban.

Minden szülő felteszi magában a kérdést: Mikor fontos, hogy a nagycsoportos óvodás részt vegyen az iskolára felkészítő foglalkozásokon? Jefferies Makki Mártától megtudtuk, hogy az alábbi esetek bármelyikének előfordulása nyomós ok lehet a fejlesztésre:

– Ha a gyermek nagyon későn kezdett beszélni, vagy mondatokban beszélni. Ha még nem alakult ki a kézdominancia. Ha még nem alakult ki a helyes ceruzafogás, nem szeret rajzolni. Ha nem ismeri fel, és nem nevezi meg a színeket, formákat. Ha nem látja meg az ábrák, rajzok közti azonosságokat és különbözőségeket. Ha nem ismeri fel az ok-okozati összefüggéseket. Ha mozgása furcsa, mozgáskoordinációja bizonytalan, nem szeret labdázni. Ha beilleszkedési problémákkal küzd a közösségben, nehezen kezelhető a viselkedése, nagyon indulatos. Ha nehezen köthető le a figyelme 20–25 percig, nem tud elmélyülni a játékban, vagy ha szorongó, félős, visszahúzódó.

Nyáron is mesebeli ösvényeken

– A nyár folyamán is lesznek egyéni fejlesztő foglalkozások a gyerekeknek. Iskolára felkészítő foglalkozások várják az óvodásokat, terápiás foglalkozások a tanulási problémákkal küszködő kisiskolásokat. Ezenkívül júliusban és augusztusban a dunatőkési vízimalom szomszédságában, a Meseszigeten  vándortarisznyánkkal mesebeli ösvényeken, erdei manók és vízitündérek birodalmában barangolunk. Kincseket gyűjtünk, akadályokat győzünk le, játszunk, zenélünk, mesét hallgatunk és varázslatos dolgokat alkotunk. Foglalkozásaink mindennap más mese köré szövődnek – mondja Jefferies Makki Márta.

Forrás: ma7.sk /Szabados Kati