Back to top

Kivonnak a forgalomból néhány egyszer használatos műanyag terméket

Publikálva: 2019, augusztus 22 - 11:20
Eltűnnek a szlovák piacról bizonyos egyszer használatos műanyag termékek, és tilos lesz elégetni az újrahasznosításra szánt hulladékot. Ez a hulladéktörvény módosításából következik, amelyet a Környezetvédelmi Minisztérium dolgozott ki, és szerdán fogadott el a kormány.
Kivonnak a forgalomból néhány egyszer használatos műanyag terméket

A módosítás értelmében 2021-től tilos lesz forgalmazni egyszer használatos műanyag tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömb- és fültisztító pálcikákat, valamint expandált polisztirolból készült ételtartókat, poharakat. A tilalom a biológiailag lebomlani képtelen, ebből adódóan környezetszennyező műanyagokra vonatkozik majd.

A módosítás értelmében továbbá 2023-tól minden egyes községnek lehetővé kell tennie a biohulladék szelektív gyűjtését.

Az indoklás szerint a nem megfelelően tárolt, biológiailag lebomló hulladék kifejezetten környezetszennyező hatású az üvegházhatású gázok kibocsátása miatt. Emellett szennyezi a felszíni vizeket, a talajvizet, magát a talajt és a légkört is.

A tervezett újítások között szerepel, hogy a jövőben a hulladékelszállításra szolgáló autókat mérlegekkel fogják felszerelni, hogy nyilvántartásba vehessék a begyűjtött hulladék súlyát.

Módosítani fogják azokat a pénzösszegeket is, amelyekkel az egyes gyártók a gyártói felelősségvállalási rendszerhez (OZV) járulnak hozzá.

Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy alacsonyabb költségekkel fogják terhelni azokat a gyártókat, amelyek tartósabb, javítható vagy könnyebben újrahasznosítható termékeket állítanak elő.

felvidek.ma

Ezt már olvasta?

Cookies