Back to top

Kivétel erősíti a szabályt. Ezek a zöldségek főve egészségesebbek, mint nyersen.

Publikálva: 2023, augusztus 7 - 11:58
Általában az ételek vitamintartalma lecsökken a sütés-főzés következtében, de van néhány kivétel.
Kivétel erősíti a szabályt. Ezek a zöldségek főve egészségesebbek, mint nyersen.

A zöldségek tápértéke, szervezetre gyakorolt hatása nagyban függ az elkészítésük módjától. A legtöbb esetben alapszabály, hogy a zöldség inkább nyersen, mint főzve jó, és az is, hogy minél feldolgozottabb a zöldség, élelmiszer, annál gyorsabb vércukorszint-emelkedést válthat ki. 

Vannak azonban kivételek, ugyanis számos olyan tápanyag található megkötve a zöldségek sejtfalaiban, melyek csak hő hatására képesek felszabadulni, és tápanyagforrásként hasznosulni a szervezetben.

A sárgarépa és a karotinoidok

A karotinoidok nemcsak a répa narancssárga színét adják, de csökkentik a rák kockázatát is. Az Egyesült Államokban végzett tudományos kutatások azt látszanak igazolni, hogy a főtt sárgarépa béta-karotin szintje magasabb a nyers állapotban lévőnél.

Ez esetben is ez az anyag szükséges ahhoz, hogy előálljon az A-vitamin, ami rengeteg pozitív élettani hatása mellett szükséges a retinánk működéséhez, hiányában a farkasvakság alakul ki, de szükséges a reprodukciós szervek működéséhez, vagy épp a csontképződéshez is.

A paradicsom és a likopin

A likopin egy vörös színű pigment, a paradicsom színanyaga. Antioxidáns hatású vegyület, amit a szabad gyökök elleni védelem mellett a rákos megbetegedések, különösen a csont-, a tüdő- és a prosztatadaganat, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésével is kapcsolatba hoztak a vizsgálatok.

Emeli a hasznos HDL-koleszterin szintjét, míg az LDL-koleszterin mennyiségét csökkenti, óvja az ereket, segít az optimális vérnyomás megőrzésében. A kutatások szerint a hőkezelésen átesett paradicsom több likopint tartalmaz, mint a nyers változat. Ellenben a C-vitamin-tartalma kisebb lesz így.

A spenót és az oxálsav

Ha van lista, ami a világ 10 legkevésbé népszerű ételét tartalmazza, a spenót főzelék biztos befutó rajta.

A nyers spenótban a folsav, a C-vitamin, a riboflavin és a kálium jobban elérhető, míg a főzés növeli az A-vitamin, az E-vitamin, a fehérje, a rost, a cink, a kalcium és vas hasznosulásának mértékét.

A főzés ráadásul csökkenti a spenót oxálsavtartalmát, ami amellett, hogy nagy mennyiségben megnövelheti a vesekő kialakulásának valószínűségét, rontja a vas és a kalcium felszívódását a szervezetben.

EgészségKalauz/ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies