Back to top

Kiválasztott általános és középiskolás csoportok egyszeri, 350 eurós digitális támogatásban részesülnek

Publikálva: 2023, március 4 - 09:30
A beruházási, területfejlesztési és informatizálási (MIRRI) minisztérium új támogatási rendszert indít iskoláskorú gyermekes családok számára. A kiválasztott általános és középiskolás csoportok egyszeri, 350 eurós digitális támogatásban részesülnek laptop vagy billentyűzetes táblagép vásárlásához. A minisztérium és a Digitális Koalíció közös projektje 152 ezer iskolásnak szól.
Kiválasztott általános és középiskolás csoportok egyszeri, 350 eurós digitális támogatásban részesülnek

„Megígértem, hogy megtisztítjuk az európai forrásokat, és értelmesen felhasználjuk azokat olyan projektekre, amelyek az embereket és Szlovákiát segítik. Betartjuk az ígéreteinket. Első alkalommal indítunk egyedi támogatási programot általános és középiskolások számára európai forrásból. Az új Digitális tanuló projektnek köszönhetően akár 152 000 iskolás részesülhet támogatásban az oktatásához szükséges számítástechnikai eszközök beszerzésére. Korábban az oligarchák digitalizálására szánt pénzt túlárazott informatikai projektekre fordítottuk, európai forrásokat használtunk a családok megsegítésére, és pénzt fektettünk a szlovákiai gyerekek készségeibe és jövőjébe” – jelentette ki Veronika Remišová miniszterelnök-helyettes és informatizálási miniszter.

A mai gyerekeknek egyre többet kell használniuk a digitális eszközöket az órákon és a házi feladatokon – a hibrid oktatási forma az elmúlt években teljesen megszokott részévé vált az életüknek. Ám iskolások tízezrei nem rendelkeznek ehhez a megfelelő digitális készségekkel, és sokuknak még számítógépük, laptopjuk sincs.

Ezt a problémát támasztják alá a különféle tesztek eredményei is, amelyekben az általános és középiskolások az elmúlt két évben romlottak, amikor nagymértékben függtek az online oktatástól. A digitális készségek már alapvető feltétele annak, hogy a fiatalok sikeresek legyenek, és iskola után elhelyezkedjenek, hiszen a legelterjedtebb foglalkozásokban is szükséges a számítógéppel, különféle programokkal való munka. Az EU-ban az összes munkavállaló 87%-a használ számítógépet munkahelyén. 

A „Digitális támogatás a Szlovák Köztársaság tanulóinak” országos projektet, amelynek keretében kiválasztott csoportok tanulók egyszeri 350 eurós támogatásban részesülnek egy laptop vagy billentyűzettel ellátott táblagép vásárlására. Ez egy egyszerű utalványrendszer, melynek köszönhetően a hallgatók pontosan az igényeiknek leginkább megfelelő felszerelést vásárolhatják meg.

A Digitális tanuló projekten belüli hozzájárulás a szociálisan hátrányos helyzetű általános és középiskolás tanulóknak szól, valamint olyan háztartásokból, amelyek nem haladják meg a mediánjövedelem 60%-át. A MIRRI SR szlovákiai digitális szegénységre vonatkozó elemzése szerint az alacsony jövedelmű, gyermekes háztartások különösen veszélyeztetettek a hardvervásárláshoz szükséges források hiánya vagy a digitális készségek alacsony szintje miatt.

A támogatásra minden jelenlegi középiskolás elsős is jogosult. Gyengébb tanulmányi eredményt érnek el a jelenlegi elsőévesek a szakközépiskolákban és a négyéves gimnáziumokban, amint azt a Monitor 9 és az IT Fitness Test eredményei is mutatják.

Olyan diákokról van szó, akik két évig tanultak távoktatásban, ami megmutatkozott eredményeikben és digitális készségeik színvonalában is.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies