Back to top

Kihívásokkal teli, de sikeres évet zárt a városi médiavállalat

Publikálva: 2020, december 31 - 16:00
Az elmúlt év a média számára is rendkívüli kihívásokat jelentett, nem volt ez másként városunkban sem. A 2020-as esztendő végén a dunaszerdahelyi városi médiavállalat, a Perfects Rt. tevékenységét értékeli annak két főszerkesztője és két vállalati vezetője.
Kihívásokkal teli, de sikeres évet zárt a városi médiavállalat

A városi televízió szemszögéből

A 2020-as év, csakúgy mint sokakat, a Dunaszerdahelyi Városi Televíziót is nagy kihívások elé állította. A járványügyi intézkedések betartása mellett egyrészt nehéz volt a forgatásokat megszervezni és kivitelezni, másrészt pedig a gyakran változó rendelkezések tőlünk is sokszor napi újratervezést igényeltek. Számos olyan eset volt, hogy a megbeszélt interjút, témát törölni kellett. Nagyon örülök annak, hogy ennek ellenére nem kellett adásszünetet tartani. Bár események, rendezvények nem, vagy alig voltak, a műsort sikerült megtöltenünk témákkal. A rendezvények elmaradása kapcsán elsőre úgy tűnhet, hogy sok időnk felszabadult, viszont ezek helyett témákat kellett feldolgoznunk, amelyek megszervezése sokkal több időt vesz igénybe.

Arra is oda kellett figyelnünk, hogy minden munkatársunk megőrizze az egészségét, mert ha valaki megbetegszik, az egész szerkesztőség karanténba kerül, és nem tudunk műsort készíteni. Nem riadtunk viszont vissza az olyan forgatásoktól sem, amikor a kórházban kellett dolgoznunk, vagy az országos teszteléseken, ahol fertőzöttekkel is találkozhattunk. Ezek csak kiemelt példák, számos ilyen eset volt. 

Az előző évektől eltérően működött a szerkesztőségi munka is. A három szerkesztő az eddigieknél sokkal többet dolgozott otthonról. A televízió szerkesztőségében csak annyit tartózkodtunk, amennyi a legszükségesebb volt. Az otthoni munkának volt előnye, de hátránya is. Hiányzott a közösségi munka és együttgondolkodás, azonban ez is azt szolgálta, hogy csökkentsük a találkozásokat, és vigyázzunk egymás egészségére.

Mindezen nehézségek ellenére a Dunaszerdahelyi Városi Televízió a 2020-as esztendőben 380 hír-, illetve magazinos anyagot készített, ami több mint 1000 helyszíni forgatást jelentett. A járványhelyzet miatt idén több tucat telefonos interjút is készítettünk.

Bíró Éva - főszerkesztő, DSTV

Az online térben

A rendkívüli, a koronavírus-járvánnyal sújtotta 2020-as évben a dunaszerdahelyi.sk továbbra is a régió egyik legerősebb, meghatározó és stabil lakossági bázissal bíró hírportálja maradt, úgy, hogy a társadalom és a gazdaság több területét korlátozó intézkedések ellenére tovább tudtuk növelni nézettségünket, közösségi és organikus eléréseinket (éves szinten mintegy 40 000 aktív felhasználó + 17 400 Facebook-felhasználó). 

Jelenleg portálunk két főállású dolgozóval (főszerkesztő, asszisztens), és két külsős munkaerővel (szerkesztő, fotós) dolgozik, a hét minden napját lefedő hírszolgálati rendszerben.

A portál eredeti céljának és küldetésének megfelelően a közszolgálatiságot helyezte és helyezi előtérbe, közösség- és családbarát tartalommal, mellőzve a bulvár- és a rendőrségi híreket. Az online tartalmat erősíti és támogatja, egységesíti az offnile megjelenés is – a Dunaszerdahely minden háztartásába eljutó Dunaszerdahelyi Hírnök és a dunaszerdahelyi.sk egymásra épülése. 

Pozitív előrelépés a felhasználói számok folyamatos növekedése mellett a kiépített hírhálózati rendszer, a partneri viszony kiépítése a felvidék.ms és a ma7.sk hírportálokkal, az egyes városi intézményekkel és szervezetkel. Ugyancsak pozitívan értékelhető a Dunaszerdahelyi Városi Hivatallal tartott folyamatos és kétirányú kommunikáció is – ekképp a hivatal munkájának és tájékoztatásának erőteljes segítése. 

Hasonlóan jó iránynak bizonyult a dunaszerdahelyi fiatalok által készített videós tartalom-sorozat is, ami újabb területét fedte le a város és a régió lakosságának, megcélozva a fiatalabb korosztályt. 

A 2020-as év végének egyik meghatározó feladatköre a hírportál technikai–vizuális fejlesztése, amelyet a 2021-es év elején realizálunk majd.

Közeli cél a videós tartalmak gazdagításán, a technikai és szakmai fejlesztéseken túl a külsős munkatársak rendszerének bővítése is, valamint a partnerségi hálózat bővítése. További cél emellett a reklámbevételek növelése, hatékony stratégia kiépítésével.

Nagy Attila -  főszerkesztő, dunaszerdahelyi.sk

A részvénytársaság igazgatótanácsának nevében

A 2020-as esztendő vége felé közeledve sokak számára talán az a legjobb és legörömtelibb hír, hogy lassan befejeződik, és kezdődik egy új év ─ új reményekkel, új lehetőségekkel. Persze azért tisztában vagyunk vele, hogy amíg a vírus itt lesz köztünk, nem nagyon lélegezhetünk fel, nem igazán fognak változni a dolgok, sem a társadalomban, sem a gazdaságban, sem az iskolákban, és sajnos még családjaink életében sem.

Egy kommunikációs cég esetében, amely különböző médiumokat tömörít, a közvetítő szerep a legfontosabb, az aktuális információk gyors és hatékony eljuttatása a közönséghez, a hírek fogyasztóihoz.

Ez az év azonban komoly kihívások elé állította szerkesztőinket. Míg korábban elsősorban a közélet történéseiről, kulturális és sporteseményekről tájékoztattunk, most gyakorlatilag minden rendezvény elmaradt, esetleg közönség nélkül (jobb híján online) zajlott.

Március óta a koronavírus írta a forgatókönyvet, ehhez kellett igazodnunk, így túlnyomórészt intézménybezárásokról, az egészségügyi és szociális ellátórendszer helyzetéről, országos tesztelésről, esetszámokról voltunk kénytelenek tudósítani.

A megváltozott és nehezített körülmények között, számos hátráltatás következtében ez nem volt egyszerű feladat, főképp úgy, hogy az olvasók és a városi televízió nézői ebből semmilyen negatívumot ne érzékeljenek.

Ha röviden kellene értékelnem a Perfects Rt. tevékenységét, mindenképp pozitív jelzőkkel tenném. A küldetésünkről ugyanis ebben a viharos időszakban sem feledkeztünk meg. Igyekeztünk tartani és erősíteni a lelket városunk közösségében. Még így is próbáltuk a lokálpatriotizmust erősíteni, sikerült az értékőrzésre fókuszálni, vagy akár a magunk módján a helyi kisvállalkozókat is támogatni. A frissítés jegyében pedig fiatalokat is bevontunk a médiatartalmak előállításába.

Köszönöm a kollégák áldozatkész munkáját, olvasóinknak és nézőinknek pedig a figyelmet, a hűséget és a kitartást.

2021 reményeink szerint a részvénytársaság életében nem csupán a különböző jubileumok, hanem ezek kapcsán a változások, a fejlesztések éve is lesz, és szeretnénk, ha ez főképp a tájékoztatás minőségében nyilvánulna meg.

Hogy ezt Önök is érdeklődéssel követhessék, mindannyiuknak kitartást, erőt és töretlen egészséget kívánok az új esztendőre!

A. Szabó László - Dunaszerdahely város alpolgármestere, a Perfects Rt. elnöke

Igazgatói zárómondatok

Azt gondolom, hogy kollégáim elmondták a legfontosabbakat. Sőt, biztos vagyok benne, hogy az elmúlt hónapokban munkájukkal árultak el legtöbbet arról a járványhelyzetről, amely jellemezte 2020 csaknem egészét. Igyekeztek mindenhol ott lenni városunkban és azon kívül is, hogy Önök naprakészen értesüljenek a gyorsan változó szabályozások mindegyikéről és annak hátteréről is. Tudjuk, nem volt éppen egyszerű válaszokat kapni a kérdésekre, hiszen olykor egy-egy közölt információ érvényessége átírt lapzártakat, adásidőt és cikkek sokaságát.

Mégis örömmel töltött el, hogy láttam, olyan csapatot irányíthatok a vállalatunk keretein belül, amely ezen nehéz helyzettel is képes megküzdeni, s látszólag nehézségek nélkül megoldani a kihívásokat. Én köszönöm minden kollégának és Önöknek is kedves olvasóink, nézőink, hogy bennünket választottak, s növekevő figyelmükkel is jelzik, megbecsülik a munkánkat. Az elkövetkező évben számos új programmal és a megszokott információkkal igyekszünk majd rászolgálni bizalmukra, s reméljük, mindannyian egészségben és mosolytól ragyogó arcokkal figyeljük majd a dunaszerdahelyi pillanatokat.

Rajkovics Péter - a Perfects Rt. igazgatója

Ezt már olvasta?

Címkék: Perfects rt.
Cookies