Back to top

„Kifizetődő, hogy magyar iskolában tanulhattam”

Publikálva: 2018, április 13 - 07:20
Tény, hogy a gyermek anyanyelvén tudja legjobban kinyíló értelmét táplálni, tudását megalapozni – s ezzel egyben megteremteni későbbi boldogulását, sikeres és boldog jövőjét. A közelgő iskolai beiratkozások kapcsán ezért ismét arról kérdeztünk meg ismert régiónkbeliket, hogy ők miképp tudtak eredményesek lenni – magyar iskolával a hátuk mögött. Ezúttal a dunaszerdahelyi Szabó Annamáriát, a prágai Károly Egyetem orvosi karának elsőéves hallgatóját kérdeztük.
„Kifizetődő, hogy magyar iskolában tanulhattam”

– Hogyan vélekedik, mennyire meghatározó az, ha egy kisgyermek a saját anyanyelvén tanul, szerzi meg az ismereteket?

– Úgy vélem, nagyon is meghatározó, hiszen egy kisgyermek az anyanyelvén tud igazán fejlődni, kibontakozni, hangot adni a gondolatainak. Én mindenképpen előnynek tartom, hogy az anyanyelvemen, magyarul tanulhattam mind az alapiskolában, mind pedig a gimnáziumban.

– Miképp tapasztalta meg azt, hogy felvidékiként, magyar iskolából kikerülve Szlovákiában is tudott érvényesülni az életben?

– Jelenleg a prágai Károly Egyetem orvosi karának elsőéves hallgatója vagyok. Ugyanúgy tudok érvényesülni, mint a cseh társaim. Sőt, itt felnéznek az emberre, ha számukra idegen az anyanyelve. Mindenképpen kifizetődőnek érzem, hogy magyar iskolában tanulhattam, úgy érzem, ezáltal több nyelvet elsajátíthattam, de legfőképpen azért, mert az anyanyelvemen gazdagodhattam tudással.

Ezt már olvasta?

Cookies