Back to top

Kiderült, hogy mennyivel emelkednek januártól a nyugdíjak

Publikálva: 2022, július 26 - 21:45
Jövő januártól 11,8 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ami átlagban havi 69 eurós emelést jelent – jelentette be kedden Eduard Heger (OĽANO) kormányfő a közösségi hálón.
Kiderült, hogy mennyivel emelkednek januártól a nyugdíjak

A nyugdíjak jövő év eleji valorizálásában már erőteljesen megjelenik a 2022-es év első felében tapasztalt drágulás. Heger szerint így jövőre már könnyebben megbirkóznak az áremelkedésekkel a nyugdíjasok. Azt is leszögezte, ez lesz a legmagasabb nyugdíjemelés az elmúlt 20 évben, és hozzátette, ha kedvezően alakulna a helyzet és megállna az energiaárak, a rezsiköltségek és az élelmiszerek árának növekedése, végre kicsit fellélegezhetnek a nyugdíjasok.

De természetesen ára van az ilyen jelentős nyugdíjemelésnek. Jövőre közel 1 milliárd eurót költ rá az állam – közölte a kormányfő.

A valorizációról a Pénzpolitikai Intézet (IFP) is beszámolt a közösségi hálón. Közlése szerint a 11,8%-os nyugdíjemelés megfelel az idei év első felében mért nyugdíjas inflációnak.

Az átlagos öregségi nyugdíj jövőre a mostani 516 euróról 585-re emelkedik (+ 69 euró),– közölte az intézet.

Ha az előrejelzéseknek megfelelően alakul a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációja (2023-ban 13,8%, 2024-ben 2,7%), akkor az IFP számításai szerint 2025 elejére az átlagnyugdíj összege meghaladja a 700 eurós határt.

Az államnak a 2024-es újabb valorizáció így további 1,3 milliárd eurós kiadást jelentene, 2025-ben pedig 0,3 milliárd euró kiadást (ahhoz viszonyítva, ha egyáltalán nem valorizálnák a nyugdíjakat).

A nyugdíjak valorizálását a nyugdíjas fogyasztói kosárba tartozó termékek előző év első felében mért drágulása alapján határozzák meg. Ez alapján 2022 januárjában 1,3%-kal emelkedtek a nyugdíjak.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies