Back to top

Ki örülhet a 13. fizetésnek?

Publikálva: 2019, december 4 - 11:14
Általában minden munkavállalónak, dolgozónak jól jön egy kis pluszpénz, különösen az ünnepek előtt. De ki örülhet nálunk a 13. vagy az Európa nyugati felén már szinte általános 14. fizetésnek? Szlovákiában sajnos, az állami vállalatoknál a dolgozók legtöbbje nem számíthat erre.
Ki örülhet a 13. fizetésnek?

Tizenharmadik fizetést az idén a munkavállalók 18 százaléka kap, mégpedig átlagban bruttó 989 eurót, amelyből a levonások után még kisebb összeg lesz.

A Platy.sk hírportál felmérése szerint azonban a múlt évhez viszonyítva ez már némi emelkedést mutat. Tavaly ugyanis a szlovákiai dolgozóknak csak 17 százaléka részesült ilyen kedvezményben. A felmérés megállapította azt is, hogy nálunk nem a további fizetések, a pluszbér, hanem a jutalmak a szokványosak. Jutalmakban a munkavállalók 28 százaléka részesül. Ennek összege bruttó 1017 eurót tesz ki a levonások nélkül.

A külföldi magáncégek nagyvonalúbbak

Tizenharmadik fizetést legnagyobb mértékben a külföldi magáncégek nyújtanak. Mégpedig ezeknek a cégeknek a 27 százaléka részesíti alkalmazottait ebben a kedvezményben. Ennek ellenkezője tapasztalható a hazai magáncégek esetében, közülük csak kevesen fizetnek dolgozóiknak 13. munkabért, a felmérések szerint mindössze a cégek 15 százaléka. Ezeket követik az állami és a helyi cégek, amelyeknek csupán 16 százaléka nyújt 13. fizetést. A külföldi magáncégeknél a 13. fizetés átlagos összege bruttó 1238 euró. Ezt a meglehetősen magas összeget a tulajdonviszony legmagasabb fokán állók kapják. A legkisebb összeg a 13. fizetés esetében 531 euró. Ilyen összegre az állami és a helyi cégek dolgozói számíthatnak.

„Annak ellenére, hogy a munkavállalók körében a különféle pénzbeli kedvezmények nagy népszerűségnek örvendenek, a munkahelyek kiválasztásánál ezt figyelik, a Profesia.sk portálon hirdető munkáltatók ritkán jelzik, hogy ilyen kedvezményeket nyújtanának” – állítják a portál munkatársai. 2019-ben csak a hirdetők öt százaléka ígérte, hogy alkalmazottainak 13. vagy 14. fizetést biztosítanak avagy évvégi részesedést juttatnak.

A jutalom önkéntes, nem kötelező

A jutalom és a fizetés két különböző kategória. A 13. és 14. fizetésre igényt tarthat a dolgozó, ha azt a kollektív szerződésbe belefoglalták. A munkáltató így garantálja, hogy azt kifizeti. A jutalom kifizetése azonban önkéntes alapon történik. Gyakran attól függ, hogy a cég mennyire volt sikeres az év folyamán. Ha a vállalatnak nehézségei voltak, nem volt megfelelő a teljesítmény, a jutalom sem garantált.

Forrás: felvidek.ma

Ezt már olvasta?

Címkék: bérek, mzdy
Cookies