Jelenlegi hely

Kézműves remekek Zentán

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, december 5 - 08:11 | Testvérvárosi hírek
A Hagyományok Háza vajdasági hálózata a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen rendezte azt a népi iparművészeti kiállítást, amelyen zsűrizett alkotásokat láthat a nagyközönség. A bemutató január végéig látogatható.
Kézműves remekek Zentán

Zentán második alkalommal rendeztek 2019. október 18–19-én népi iparművészeti zsűrizést. A Hagyományok Háza vajdasági hálózata és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet közös kezdeményezése nyomán az egész Vajdaság területéről beérkezett minősített tárgyakból november 21-én, az Intézet oszlopcsarnokában nyílt kiállítás. A megnyitón fellépett Lépár Krisztina népdalénekes.

A számok magukért beszélnek: 40 alkotó 168 tárgyát minősítette a szakmai zsűri, s csupán 35 tárgyat utasítottak el a döntnökök. Hagyományos Mesterremek besorolást 32 nevezés kapott, 60 lett Hagyományos Míves Termék, Modern Mesterremek minősítést 7 tárgy ért el, Modern Míves Termék 19 tárgy lett, az ajándéktárgy kategóriába pedig 15 tárgyat soroltak. A sikeresen pályázó alkotók megkapták a zsűrizésen készült jegyzőkönyvet, az alkotásuk fotóját és a Páva védjegyet.

Az eredményekről és a tervekről Nádi Karolinával, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Hagyományok Háza vajdasági hálózatának munkatársával és Vázsonyi Csillával, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet könyvtárosával, néprajzkutatóval beszélgettünk.

A jelenlegi elbírálás az előző évhez képest lényeges előrelépést jelent, hiszen tavaly az ideinél lényegesen kevesebb, 120 tárgy érkezett. Ugyanúgy, mint az előző évben, most is a textíliák voltak a legnépszerűbbek. 2019-ben – egy viseletkészítő tanfolyamnak is köszönhetően – sokkal több viselettel neveztek be, ráadásul minősítéseik is bizonyítják e képzés létjogosultságát. Fából készült tárgyak is készültek szép számmal, s a fazekas pályázók is elküldték termékeiket. Igazi színfoltot jelentettek a gyöngyfűzők készítményei, s az igen népszerű nemeztárgyak is láthatók. Az utóbbinál elmondhatjuk, hogy a képzéseknek köszönhetően, immár lényegesen többen foglalkoznak nemezeléssel, de készítményeiket még kevesen adják be zsűrizésre, így ezen a területen még van tennivalónk. Idén ősszel elindult a fazekas tanfolyamunk, ezzel egy űrt töltünk be, hiszen Vajdaságban már egy ideje nem volt fazekasoknak szóló továbbképzés. A kurzust januártól folytatjuk, s terveink szerint egy többéves oktatásnak nézünk elébe. A Vajdaságban – Erdélytől eltérően – híres fazekas központok nem alakultak ki, viszont az érdeklődőknek mintául szolgálhat például a Zentai Városi Múzeum kerámiagyűjteménye. Temerinben is megőrizték a hagyományos mintákat, s a városban kályhacsempe-manufaktúra is termel mind a mai napig. Az alapanyag adott, nagyon sok településen működött téglagyár, melyek környékén jó minőségű agyagot is bányásztak.

Már előretekintünk, 2020 őszén is megszervezzük a zsűrizést. A pályamunkák színvonalát a tervezett tanfolyamok is emelhetik.”

A kiállítás január 31-éig látogatható, s a rendezők készséggel szolgálnak információkkal is a helyszínen.

kulhonmedia.hu