Back to top

Kevesebbet adózhatnának az alacsony jövedelmű munkavállalók

Publikálva: 2021, január 18 - 09:16
Igor Matovič kormányának kötelessége lenne lecsökkenteni az alacsony jövedelmű munkavállalók adóterheit, így könnyebben jutnának munkához és jobban érvényesülnének a munkaerő-piacon. A most előkészítés előtt álló adó- és járulékreformmal kapcsolatosan nyilatkozta ezt Peter Goliaš, az INEKO, a Gazdasági és Szociális Reformok Intézetének igazgatója a SITA hírügynökségnek.
Kevesebbet adózhatnának az alacsony jövedelmű munkavállalók

Véleménye szerint megoldás lenne, ha megszüntetnék az alacsony jövedelmű vállalkozók, munkavállalók és szerződéses munkaviszonyban levők egészségügyi és társadalombiztosítási járulékának fizetését.

A járulékokat az állam vállalhatná

Peter Goliaš elmondta azt is, hogy a járulékok ilyen csökkentése, illetve megvonása, természetesen jelentős kiesést jelentene az államháztartás részére. Ezért szükséges lenne olyan megoldást találni, amelynek értelmében felszámolnák az adómentesség alóli kivételeket, eltörölnék az ÁFA alsó határát, bevezetnék a környezetvédelmi adót, megvizsgálnák a nagyobb vagyonok után fizetendő adókat.

Az így összegyűlő pénzösszegekből ki lehetne egyenlíteni az egészségi biztosítók, a szociális biztosító anyagi kiesését, tehát azt a veszteséget, amely az alacsony jövedelműek adózásának csökkentésével keletkezne.

„A szociális járulékokat azonban olyan módon kellene csökkenteni, hogy azzal az alacsony jövedelmű emberek jövőbeli nyugdíjai ne legyenek megrövidítve” – állapította meg az igazgató, hozzáfűzve, hogy erre a legjobb megoldás az lenne, ha a járulékok egy részét az állam átvállalná.

Az embereket ösztönözni kell a munkavállalásra

A pénzügyminisztérium szerint ebben az évben be kell indítani a gazdasági, szociális és pénzügyi reformokat. Eduard Heger úgy nyilatkozott, hogy ez elsősorban az adó- és járulékreformot érinti majd, amelyről a következő hetekben már előterjesztik a terveiket.

A miniszter ezzel összefüggésben kifejtette, hogy a reformokkal ösztönözni és motiválni kívánják az embereket a munkavállalásra. Az adóreform a munkavállalók számára alacsonyabb adóterheket jelent majd, ugyanakkor megemelnék a vagyonadót, de konkrét javaslatokat még ezekkel kapcsolatosan nem említett.

webnoviny.sk/Felvidék.ma

Ezt már olvasta?

Ratatouille

Ratatouille

...avagy a francia lecsó. Olyasmi, mint a mi lecsónk,...

Cookies