Back to top

Kevesebb földgázt használtunk – sokan „lecsavarták” télen a fűtést

Publikálva: 2023, május 11 - 13:50
A téli fűtési szezonban Szlovákia földgázfogyasztása 18 százalékkal maradt el az ötéves átlagtól, írja a trend.sk.
Kevesebb földgázt használtunk – sokan „lecsavarták” télen a fűtést

„Két fő tényező járult hozzá a földgázfogyasztás csökkenéséhez. Az ötéves átlaghoz képest közel egy fokkal melegebb időjárás csaknem harmadával járult hozzá a visszaeséshez. A fogyasztás megtakarítása vagy a termelés csökkenése azonban nagyobb, akár 70 százalékos hatást is gyakorolt”

– nyilatkozta a Szlovák Gáz- és Dízelipari Unió elnöke, az Eustream vezérigazgatója, Rastislav Ňukovič.

A fogyasztás mérsékléséhez hozzájárultak a családi házakban lakók is, akiknek akár 63 százaléka hosszú ideig a földgázt használja fő hőforrásként. Szlovákiában tavaly több mint 35 000 alacsony károsanyag-kibocsátású kondenzációs gázkazánt értékesítettek. Kedvező a gázár alakulása a gázszolgáltatók szerint, amikor a földgáz spot piacon 50 euró alá esett megawattóránként.

Az árakat a földgázkészletek magas szintje is alacsonyan tartja, amely Európában több mint 58 százalékos szinten áll.

A szlovákiai földalatti tározók 60 százalékig megtelnek a tél után. Szlovákia szempontjából erősödött a földgázforrások és útvonalak diverzifikációja. Az SPP által kötött szerződések lehetővé teszik a szlovák fogyasztás akár kétharmadának importját Oroszországon kívüli forrásokból. Mindez az LNG USA-ból, Katarból és norvég lelőhelyekről történő importjára vonatkozik.

Forrás: trend.sk / ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies