Back to top

A kevésbé ismert Vámbéry

Publikálva: 2016, április 3 - 16:40
Az idei Vámbéry-napok ismét tartogatott meglepetéseket: az egyik épp névadója, Vámbéry Ármin volt.

Városunk híres Kelet-kutatójára való kétnapos programsorozatot idén a nemrég elhunyt jeles professzor, a Vámbéry Polgári Társulás örökös elnöke, Hazai György emlékének szentelték. A  Vállalkozók Házában március 31-én tartott új Vámbéry-kötet megnyitója előtt gyertyagyújtással és emlékező szavakkal idézték fel Hazait az egybegyűltek.

Hodossy Gyula, a Vámbéry Polgári Társulás igazgatója kezdte a professzor méltatását, majd Dobrovits Mihály turkológus idézte vissza megrendülve Hazait, majd egyperces néma csenddel tisztelegtek példamutató élete és munkássága előtt.

Ezt követően Keller László turkológus vette át az est vezetését, felkérve Sárközy Miklós Közel-Kelet szakértőt, hogy mutassa be a legújabb, általa szerkesztett Vámbéry tanulmánykötetet, amely nemrég látott napvilágot Vámbéry-tanulmányok – új utak a Vámbéry-kutatásban címmel.  

A könyvvel, mint a bemutatón kiderült, valóban új távlatok nyílnak Vámbéry Ármin megismerésében, akinek magánélete, de munkásságának számos területe is bőséggel rejt még titkokat. Így külön felhívta a figyelmet a kötet azon fejezeteire, amelyek épp ezekben nyitnak új távlatokat: Vámbéry élete és a Vámbéry család; Vámbéry és kortársai kapcsolatai, levelezése; Vámbéry és a magyar őstörténet, vagy Vámbéry és a törökség kapcsolatai.

Másnap, április elsején a Vámbéry Ármin Alapiskolában köszöntötték azt a Vámbéry Ármin Földrajzversenybe benevező tíz csapatot, amelyek az ország több szegletéből érkeztek Dunaszerdahelyre. Itt az alapiskola igazgatója, Masszi János, valamint Hodossy Gyula, illetve a versenyt koordináló Tóth Tibor köszöntötte a tanulókat és pedagógusaikat, majd átadták a helyet a versengésnek: az iskola tornatermében mérték össze tudásukat a gyerekek.

A vetélkedőt Török Bence vezette, míg a zsűrit Sárközy Miklós Közel-Kelet szakértő és Fibi Sándor, a Vámbéry Polgári Társulás választmányi tagja alkotta.

A versenyt követően koszorúzással folytatódott a rendezvény – a Vámbéry téri mellszoboránál idézték fel Dunaszerdahely jeles elődjének emlékét, ahol többek között a szervezőkön és az iskolákon túl a Pozsonyi Magyar Nagykövetség részéről Kiss Balázs titkár és a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal részéről Szabados Sona koszorúzott.
Megemlékező ünnepi beszédében Fibi Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy Dunaszerdahely megkülönböztetett figyelmet szentel a Vámbéry-hagyomány ápolásának. „Mi is rá emlékezünk ezekben a napokban is, mert meggyőződésünk, hogy Vámbéry Ármin minden jövőjét építő ember, tehát a felnövekvő nemzedékek tagjai számára követendő példa. Életpályájának, munkásságának, sikereinek, elismertségének az üzenete a diákok, napjaink tanulói számára teljesen egyértelmű. Egész életműve bizonyítja, hogy kitartással, szorgalommal, önbizalommal, tudatos és következetes munkával, határozottsággal minden ember valóra válthatja álmait, kamatoztathatja képességeit, tehetségét, adottságait, hogy majd sok-sok év múlva Vámbéry szavaival ő is elmondhassa: Küzdelmes nap volt a földi létem, de szép nap volt...” – modta Fibi.

A koszorúzást követően ismét a gyerekek lettek a főszereplők: kihirdették a földrajzverseny eredményeit. A dobogó legmagasabb fokára idén a nagykaposi Erdélyi János Alapiskola csapata jutott (Abaházi Balázs, Hajduk Robin, Kondás Dávid, felkészítő tanár: Rezes Etelka), míg őket a 2. helyen a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola csapata (Ábrahám Ágnes, Bugár Anna, Barta Viktória, felkészítő tanár: Fábri Annamária), 3. helyen pedig a komáromi Eötvös utcai Alapiskola csapata (Balogh Szilvia, Ferenczi Bálint, Veszprémi Alfréd, felkészítő tanár: Simonics Katalin) követte. 

Bővebb képgalériánkat itt találják.

Ezt már olvasta?

Cookies