Back to top

A kettős minőségről tanácskoznak pénteken

Publikálva: 2017, október 10 - 11:54
Szlovákia azt várja az „Az azonos minőségű termékekért" címmel október13-án megrendezésre kerülő pozsonyi csúcstalálkozótól, hogy sikerül majd nyomást gyakorolni az illetékes európai intézményekre, s az Európai Bizottság kimondja, hogy milyen intézkedéseket kíván tenni a termékek kettős minőségével kapcsolatban – jelentette ki a kormányhivatalban tartott tegnapi sajtótájékoztatóján Robert Fico kormányfő, melyen részt vett Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter is.

Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter azt hangsúlyozta, hatalmas siker Szlovákia számára, hogy az élelmiszerek kettős mércéjével kapcsolatos kérdést sikerült a nemzetközi intézmények szintjére emelni.

A miniszterelnök kiemelte, hatalmas sikerként könyvelhetjük el azt, hogy a kettős minőség témáját sikerült nemzetközi szintre emelni. Az is érezhető, hogy egyes multinacionális társaságok már másként viselkednek, változtatni fognak a csomagoláson, vagy azonos receptúrát fognak alkalmazni.

„A célunk az, hogy az ügyben európai szinten érdekelt személyiségeket hívjunk meg Pozsonyba. Várjuk az ügyben illetékes uniós biztosokat, valamint a multinacionális gyártók és fogyasztói asszociációk képviselőit, beleértve a szlovákiai vendégeket is" – magyarázta Fico.

A kormányfő szerint a létező európai jogszabályokat uniós szinten kell újraértelmezni, hogy a rendeletekben és irányelvekben lefektetett rendelkezések jobb érvényesítést nyerjenek. Szlovákia Viera Jourová biztostól is elvárja, hogy előterjeszti javaslatát a termékek európai szintű összehasonlításának metodikáját illetően.

„Amennyiben nem fogjuk látni a probléma kezelésének nagyobb mértékű dinamikáját, Szlovákia egyoldalú lépések bevezetését is mérlegelni fogja" – jelentette ki a kormányfő. Ilyen lehet a kormányfő által korábban megfogalmazott elképzelés, vagyis a szlovákiai termékek fokozottabb használata a közétkeztetésben.

A kelet-európai országok készek európai szintű polgári kezdeményezéseket indítani, az ehhez szükséges egymillió aláírást Fico szerint „játszva" össze lehet szedni. „Azt akarjuk, hogy a multinacionális cégek az alapvető minőségi mutatókat az unió egész területén szavatolják, és nem óhajtjuk azt a gyakorlatot, hogy bizonyos tagországok piacán ugyanazon az áron és márkanév alatt alacsonyabb minőségű termékek jelenjenek meg" – fogalmazott a kormányfő.

Matečná szerint maga a tény, hogy a fogyasztói csúcstalálkozó Pozsonyban lesz, melyen részt vesznek a V4 országok kormányfői és az Európai Bizottság két biztosa, valamint az Európai Parlament képviselői, továbbá a tagországok mezőgazdasági miniszterei is, azt mutatja, hogy igen fajsúlyos témáról van szó. „Lehetőségünk lesz megmutatni, hogy ez a téma nemcsak az embereket, de a politikusokat is érdekli" – fogalmazott.

„Mindenesetre szeretnénk, ha Jourová uniós biztos meghatározná, milyen módszereket alkalmazzunk, hogy a tesztek eredményeit a jövőben ne lehessen kétségbe vonni"– fogalmazta meg az elvárásait a mezőgazdasági tárca vezetője.

Az élelmiszerek kettős minőségének problémájára a miniszterelnök már az év elején felhívta a közvélemény figyelmét. Ennek kapcsán márciusban találkozót kezdeményezett a V4 országok kormányfőivel, akik megbízták Ficót, hogy a témával kapcsolatban folytasson tárgyalásokat Brüsszelben, az Európai Bizottság illetékes képviselőivel. A tárgyalásokra július 27-én került sor, ahol az is eldőlt, hogy a kérdésről a pénteki pozsonyi csúcstalálkozón fognak tovább egyeztetni.

Forrás: gazdasag.sk

Ezt már olvasta?

Cookies