Back to top

Készpénz vagy étkezési utalvány – szabad a választás

Publikálva: 2021, április 19 - 07:54
2021. március 1-től törvény biztosítja, hogy a munkavállalók választhassanak: a munkaadójuktól az étkezésükhöz pénzbeli hozzájárulást, vagy az eddig megszokott étkezési utalványt, az úgynevezett gasztrojegyet igényelnek.
Készpénz vagy étkezési utalvány – szabad a választás

Az eddigi gasztrojegyek mellett tehát további lehetőség a pénzbeli hozzájárulás, amely elsősorban azoknak lehet előnyös, akiknek a munkáltató a munkahelyükön nem tud étkezést biztosítani, arra nincs lehetőségük a környéken sem, avagy a munkáltató egyéb módon nem tud biztosítani étkeztetést.

A dolgozók eldönthetik, hogy étkezési utalványt igényelnek vagy azt az eljárást, hogy a munkaadó az eddigi ebédjegyek, étkezési utalványok értékének 55 százalékát pénzbeli támogatásként folyósítja számukra.

Az eddigi tapasztalatok azonban arra utalnak, hogy az alkalmazottak inkább a pénzbeli támogatást részesítik előnyben. Az NMS Market Research Slovakia ügynökség felmérése szerint azok közül a dolgozók közül, akiknek megvolt a választási lehetőségük, 57 százalék a pénzbeli hozzájárulás mellett döntött.

Amire érdemes odafigyelni

Nem minden munkahelyen van lehetőség a választásra. Több munkaadó a pénzbeli étkezési támogatás biztosítását az év végéig elhalasztotta. Erre megvan a lehetőségük, 2022. január 1-ig ugyanis úgynevezett átmeneti időszak van érvényben, addig a dolgozók mérlegelhetik, hogy melyik lehetőség alkalmasabb számukra.

Az alkalmazott a választásáról köteles értesíteni a munkaadót, annak viszont ugyancsak kötelessége elfogadni azt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a dolgozó bármelyik megoldás mellett is dönt, elhatározását 12 hónapon belül nem változtathatja meg.

Ha a pénzbeli támogatást választja, a pénzösszeget a béréhez számítva kapja meg. Ebben az esetben tehát az étkezési jegyekkel ellentétben nem elvonják a pénzösszeget, hanem a fizetéshez hozzászámítják.

A pénzbeli támogatás előnyei

A pénzbeli támogatásnak megvannak a maga előnyei. Elsősorban is a dolgozónak nagyobb választási lehetőségeket biztosít, mert maga döntheti el, hol és mikor étkezik, fizethet készpénzzel vagy bankkártyával is, hiszen azt ma már mindenhol elfogadják. A feltételekről és tudnivalókról további információkat a www.pravdaogastracoch.sk oldalon közölnek.

BM/Felvidék.ma/Aktuality.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: gastrolístky
Cookies